De moment, 74 alcaldes de les comarques gironines, han signat un manifest crític amb l'actuació del govern i les companyies elèctriques en la gestió de la nevada que ha deixat incomunicats diversos pobles de Catalunya durant cinc dies.

Sota el títol "Refer el país, millorar els serveis: per la dignitat dels veïns de les comarques gironines" el document reclama a les companyies elèctriques que assumeixin la responsabilitat per la manca de llum; insta el Govern a obligar les empreses energètiques a auditar les línies de distribució -tant les afectades com les que no- i restablir ràpidament les danyades; demana la revisió dels protocols d'actuació i protecció civil davant situacions d'emergència així com la millora dels sistemes de comunicació i informació; i reclama ajuda econòmica al Govern perquè els ajuntaments s'han vist obligats a destinar diners "que no tenim, per poder donar resposta i protegir els nostres ciutadans".

Amb aquest manifest els alcaldes volen evidenciar "les dificultats" que han patit "durant les fases més crítiques de la crisi" tant per part del Govern com de les empreses elèctriques. Del primer destaquen la manca de comunicació i informació sobre les actuacions previstes per gestionar la situació desde el mateix moment de la nevada. Respecte les companyies consideren inacceptable la seva actuació opaca traduïda en "informació poc precisa, i sovint poc creïble". A banda de la "poca celeritat per oferir alternatives a la manca de subministrament elèctric desde la xarxa.

L'alcalde de Lloret, Xavier Crespo (CiU) indica que aquest document "evidencia el patiment de la realitat viscuda i encara un futur amb molta feina a fer". Crespo ja ha avançat que durant la pròxima reunió de treball sobre el finançament dels municipis turístics treurà a col·lació la situació d'incomunicació i manca d'electricitat que ha viscut Lloret durant cinc dies a causa de la nevada.

Crespo assegura que a partir d'avui gairebé la totalitat de Lloret disposarà de llum i afirma que, d'aquesta manera, la temporada turística que s'iniciarà amb Setmana Santa podrà desenvolupar-se amb normalitat. No obstant, ha demanat als veïns que facin un consum responsable d'electricitat perquè no es sobrecarregui la xarxa elèctrica provisional.

Altres batlles, mateixes raons

L'alcalde de Palafrugell, Sergi Sabrià (ERC), indica que també ha firmat el manifest per reclamar que la caótica situació sobrevinguda amb la nevada no torni a passar més. "Més enllà dels colors polítics, tots hem viscut la mateixa situació, tots hem tingut la mateixa sensació de soledat, sobretot les primeres 48 hores", afirma.

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrès (PSC), també és mou en aquest línia i apunta que amb el manifest els batlles volen demanar "recursos econòmics, humans i de maquinària per tal d'afrontar aquesta situació".