La reparació de línies elèctriques va per llarg a les comarques gironines. En el cas de la mitjana tensió, s'haurà d'esperar, com a mínim, fins al mes d'abril, en alguns casos, i en d'altres tot just s'està en fase d'anàlisi. Fins llavors, els usuaris seran atesos amb grups electrògens. Pel que fa a les línies d'alta tensió (Juià-Forallac, Salt-Olot i Celrà-Castell d'Aro), caldrà un mes per aconseguir reparar-les completament, o potser fins i tot més. Finalment, hi ha identificades fins a 700 avaries en línies de baixa tensió, i ja s'està treballant per recuperar-les.

Pel que fa al nombre de gironins que a hores d'ara continuen sense llum, hi ha un ball de xifres: Fecsa Endesa i la Direcció General d'Energia i Mines assenyalaven que es tractava de 5.000 abonats (la qual cosa suposaria unes 12.500 persones), mentre que Protecció Civil elevava la xifra fins a 20.000 gironins. Tot i que ara ja no hi ha cap municipi que estigui totalment sense llum, el nombre més important d'afectats es concentra a Caldes de Malavella, Sant Feliu de Guíxols, Vilobí d'Onyar, Santa Cristina d'Aro, Llagostera i Maçanet de la Selva.

En aquests moments, ja s'han començat a veure alguns treballadors reparant les torres -segons la companyia, el 60% van quedar malmeses pel temporal-. Ara s'estan desenvolupant els plans de reparació i reposició de les línies, però els seus resultats no es veuran de forma immediata: les d'alta tensió necessitaran com a mínim un mes de termini, mentre que algunes de mitjana tensió no es repararan fins a principis d'abril. Mentrestant, continuaran funcionant els generadors.

I és que les companyies elèctriques s'estan trobant amb moltes dificultats per avaluar el nombre de punts de subministrament afectats, per les dificultats per obtenir les informacions adients quan la xarxa es troba en situacions provisionals i temporals de reconfiguració. A més, aquestes van canviant i evolucionant a mesura que es fan maniobres de prova i canvis alternatius, així com quan es connecten els grups electrògens. També es van detectant noves avaries a mesura que avança la normalització dels trams reparats.

Uns 20.000 afectats

Sigui com sigui, encara hi ha ?milers de gironins que es troben ?sense llum, malgrat que ahir va ?haver-hi un ball de xifres entre Fecsa ?Endesa i Protecció Civil. La companyia va assegurar ahir que ?només quedaven uns 5.000 clients sense ?subministrament elèctric, gràcies al fet que s'havia aconseguit ?normalitzar la xarxa elèctrica de la subestació de Castell d'Aro. La ?Direcció General d'Energia i Mines va ?facilitar la mateixa xifra, que ?suposaria unes 12.500 persones.

En canvi, Protecció Civil va ?declarar que són 20.000 les persones de 40 municipis diferents les que encara es troben sense electricitat, tot i que ahir al matí es xifraven en 40.000. Per això, al llarg d'avui es mantindrà activat el grup de coordinació format per Bombers de la Generalitat, Mossos d'Esquadra i agents rurals de Girona, per tal d'atendre totes les incidències que puguin registrar-se fins que tot torni a la normalitat.