Els enginyers tècnics industrials culpen de les errades en el subministrament elèctric dels darrers dies sobretot unes línies elèctriques que, en la seva opinió, són massa antigues. Els enginyers posen de manifest que la xarxa secundària de distribució elèctrica ha de ser millorada amb urgència, independentment de què es decideixi fer finalment amb la MAT. En la seva opinió, són dos debats diferents, i no remarcar-ho així és confondre els ciutadans.

Segons va declarar a aquest diari un portaveu de la Demarcació de Girona del Col·legi d'Enginyers Industrials de Catalunya, "amb la MAT a Girona, els efectes de la nevada haurien sigut els mateixos".

"Els efectes del temporal de neu del passat dia 8 de març, tal i com es va veient a mesura que se'n coneixen més detalls, han sigut conseqüència majoritàriament de la distribució d'electricitat en línies secundàries, és a dir mitjana i baixa tensió", asseguren els enginyers després d'haver estudiat els fets. A això s'hi va sumar el fet que aquesta xarxa està pràcticament obsoleta, per més que es cuidin prou de no fer servir aquesta expressió: "la majoria de torres, pals i línies caigudes, són d'una antiguitat considerable".

Els enginyers industrials gironins no han amagat mai el seu suport a la construcció de la línia de la MAT. No obstant això, el seu portaveu efectua precisions: "El debat sobre la la necessitat de millorar les infraestructures de transport elèctric de les nostres comarques, aspecte fonamental i que en som clarament defensors, no s'ha d'utilitzar per amagar la manca d'inversions que cal realitzar a la xarxa secundària de distribució elèctrica". És dir, i parlant en plata: que la construcció de la MAT no serveixi com a excusa per deixar tal i com està actualment la resta de la xarxa, perquè els problemes tornaran a venir amb la propera tempesta. Uns arguments, com es veu, molt semblants als que reivindiquen millores en el servei de rodalies de Renfe independentment de les grans inversions en el TAV. Les rodalies, per cert, continuen igual que sempre i no sembla que hagin de millorar.

Per què no passa a Burgos?

Per què els problemes inherents a les nevades tenen lloc a Girona i no, per exemple, a Burgos, dins del mateix estat i amb molta més neu a l'hivern? Per als enginyers la resposta és clara: en qüestió de torres elèctriques encara hi ha classes, i les de Burgos són millors. "El càlcul de la resistència estructural de les torres, a Burgos, és més exigent per la freqüència de les nevades a causa de l'altitud a la qual es troba.