Una nova avaria en una línia d'alta tensió de 110 kV entre Tordera i Lloret de Mar va deixar parcialment sense llum, a partir de les set de la tarda d'ahir, 100.000 ciutadans de cinc municipis gironins, segons va informar ahir la Generalitat. En concret, van resultar afectades les poblacions de Lloret de Mar (30.000), Tossa de Mar (6.500), Platja d'Aro (34.000), Sant Feliu de Guíxols (22.000) i Santa Cristina d'Aro (5.100). Unes hores abans, Endesa els va xifrar en 80.000 afectats i a les deu de la nit va dir que ja s'havien reduït a 20.000.

La caiguda d'aquesta línia, per causes que encara es desconeixen, va ser confirmada per la companyia Fecsa-Endesa als ajuntaments afectats i va provocar la indignació de molts veïns de les comarques del Baix Empordà i la Selva, després d'haver patit ja una apagada de ?gairebé una setmana pels danys causats en la nevada de dilluns passat.

L'alcalde de Lloret de Mar, Xavier Crespo, va explicar que l'ensurt va afectar inicialment totes les cases i progressivament es va anar recuperant el subministrament. "Realment ens hem espantat molt i tothom ha començat a trucar. Però, ràpidament, s'han recuperat les dues línies elèctriques que vénen de Blanes i el 40% de les cases ha pogut tornar a tenir llum" i la resta fins demà, va explicar Crespo dues hores després de la nova avaria. Des de Sant Feliu de Guíxols, l'alcalde, Pere Albó, va explicar que es va recuperar l'electricitat al cap d'una hora i mitja, i va assegurar que no vol "que es toqui cap generador fins que les línies estiguin consolidades". El cas dels generadors va ser significatiu, ja que al llarg del dia d'ahir diverses poblacions van desconnectar els seus aparells electrògens per connectar-se de nou a la línia que s'havia reparat.

Aquest va ser el cas, per exemple, de Castell-Platja d'Aro -que ahir en tancar aquesta edició seguia sense llum-, que durant la jornada va deixar d'utilitzar els deu aparells per connectar-se de nou a la xarxa, segons va explicar l'alcaldessa, Dolors Padilla. El seu problema va ser que, quan va tornar a caure el subministrament elèctric, els generadors ja estaven apagats i bona part de la població va tornar a les fosques. La resta de municipis afectats no van recuperar l'electricitat en el moment de tancar aquesta edició.

Però abans d'aquest incident, dues direccions generals de la Generalitat, d'un costat la d'Energia i Mines i de l'altra Protecció Civil, van oferir ahir dades discordants sobre el nombre de persones que encara continuen avui sense llum. La companyia elèctrica Endesa va informar la Conselleria d'Economia que 2.500 persones continuaven a les quatre de la tarda hores a les fosques a les comarques gironines, fet que suposa 1.000 habitatges sense llum, segons el Departament. A més, l'empresa manté en servei 280 grup electrògens i a última hora de la tarda n'estava instal·lant 39 més. En canvi, Protecció Civil va xifrar en 3.300 les persones sense subministrament elèctric, és a dir, 27 municipis gironins, i va rebaixar d'"emergència" a "alerta" el Pla de Protecció Civil de Catalunya.

Per Endesa, la situació s'està "normalitzant". Amb tot, van reconèixer que existeixen "cues residuals" de clients sense subministrament en punts aïllats de difícil accés o en nuclis rurals dispersos. Mentrestant, el servei de totes les subestacions ja està reparat, això sí, en "situació precària fins que es restitueixin les línies afectades", unes millores que, s'ha de dir, encara tardaran dies. A més, ahir se li va sumar la falta de combustible que pateixen alguns grups electrògens. Endesa va atribuir el problema al fet que l'equip tècnic que els omple no dóna l'abast i podria ser que no arribin a temps als 300 grups que hi ha al territori.