Els agents rurals necessitaran quinze dies per poder avaluar sobre terreny els estralls que el temporal ha deixat a les Gavarres. Arbres arrencats de soca-rel, branques esberlades i línies elèctriques caigudes són l'estampa del pas de la nevada per aquest massís. El problema, però, és que dues terceres parts dels camins han quedat impracticables i costa accedir-hi. Es calcula que només al Baix Empordà hi ha "un mínim de 20.000 hectàrees afectades", afirma el cap comarcal dels rurals Jordi Romeu.

Els agents rurals del Baix Empordà no donen l'abast. La intensa nevada ha malmès milers d'hectàrees boscoses del massís i les patrulles recorren el bosc pam a pam per aixecar informes dels estralls que la meteorologia ha fet a la natura.

Armats amb botes de muntanya, els formularis i els tot terreny, les patrulles s'aturen quilòmetre a quilòmetre per anotar les afectacions sobre el paper. Tot i que cada dia es poden obrir més camins, la realitat és que encara dues terceres parts d'aquests (sobretot, vies secundàries o senders) són impracticables. "Calculem que només al Baix Empordà hi ha un mínim de 20.000 hectàrees afectades", indica el cap comarcal. I, calculen que fins a principis d'abril no s'haurà recorregut tot el massís per tenir dades exactes de les destrosses.

Una primera ullada, però, ja permet adonar-se que les conseqüències són catastròfiques. "Les espècies més afectades han estat les suredes i les resinoses, com ara el pi", apunta. Precisament, al massís encara perdura la indústria relacionada amb el suro. Ara, però, els danys sobre els arbres poden passar factura al sector.

Avaluació sobre el terreny

Una passejada amb les patrulles permet adonar-se dels danys. No només per al medi, sinó també per als particulars. Només de sortir amb el tot terreny de la Bisbal d'Empordà i endinsar-se al massís, a pocs metres hi ha la granja d'en Fita. El seu propietari, que té un ramat d'ovelles, n'ha perdut una desena després que la neu fes caure completament el cobert on les tenia allotjades. Ara s'afanya per arreglar els desperfectes. Més o menys un quilòmetre més enllà, a la zona de Torre Romsar, la patrulla es troba amb uns operaris d'Endesa que arreglen una línia. Vinguts de Ciudad Real, els tècnics tornen a aixecar les torres de fusta que aguantaven l'estesa.

Però aquests dos exemples no amaguen la realitat de branques caigudes i arbres arrencats de soca-rel que es veuen a banda i banda del camí. En algunes zones, fins i tot, endinsar-se uns metres és impossible; el brancam trencat ha fet una espessa catifa que no permet ni caminar. I quilòmetre a quilòmetre, els agents omplen més i més fitxes de mostreig.

A la zona de Cruïlles, i després d'haver recorregut part de les Gavarres, la patrulla es troba amb un propietari forestal, en Miquel Botó. Amb 74 anys, i enfilat damunt del tractor, es lamenta que la línia de pins negres que veia cada dia a dalt d'un turonet ara ha quedat arranada. Té cap a 80 hectàrees en propietat, i encara no s'ha atrevit a posar-hi gaire els peus. "Tot està trencat: els pins, els suros... Tot aixafat", explica. En Miquel espera que ara s'afanyin a netejar el bosc, perquè si no de cara a l'estiu "serà pólvora". Té molt clar, però, que les feines de neteja corresponen a l'Administració: "Jo he perdut un cobert a la granja; no penso netejar res, perquè no puc. Medi Ambient, o qui tingui autoritat, ha de venir a netejar el bosc perquè, de cara a l'estiu, els veïns tinguem seguretat". El Govern ja ha donat llum verda a les línies d'ajuts per desbrossar . Ara falta veure, però, si els boscos estaran a punt per al 15 de juny, moment en què comença la campanya d'estiu. "Hi ha molta feina a fer, i tot és qüestió de recursos", explica Romeu.