El Departament d'Interior vol que, d'ara endavant, els avisos d'alertes meterològiques siguin més eficients i entenedors, i que cada ajuntament rebi només aquelles alarmes que l'afecten. És a dir, que les localitats d'interior, per exemple, no rebin els avisos relatius a l'onatge. Aquesta és una de les propostes que han sorgit arran de les converses que Interior ha dut a terme amb tots els consells comarcals de Girona al llarg de les últimes setmanes, per tal d'escoltar les seves peticions i millorar de cara a futures emergències. Segons va explicar el secretari general d'Interior, Joan Boada (ICV), els alcaldes s'han mostrat satisfets amb la quantitat d'informació rebuda, però els han demanat que els avisos siguin més clars i que cada població rebi només les alertes que l'afecten directament, possibilitat que el departament veu amb bons ulls.

Des d'Interior també s'ha proposat treballar de forma conjunta amb els consistoris per tal de revisar els plans d'actuació municipal i adaptar-los a les necessitats específiques de cada poble. I és que, segons va recordar Boada, ha quedat demostrat que les nevades no només tallen carreteres, sinó que tenen conseqüències sobre els serveis a més llarg termini i per tant s'han de prendre mesures per evitar-ho. De fet, el secretari d'Interior assenyala que si només hagués estat per la nevada, la situació a les carreteres ja estava completament normalitzada al cap de 48 hores, però considera que va ser la llarga apagada elèctrica el que va fer empitjorar la situació.

Així doncs, Boada proposa un treball "en xarxa" entre Generalitat i consistoris per tal de definir quines són les zones més vulnerables de cada població i intentar garantir-ne el funcionament en cas d'apagada elèctrica. "Això no vol dir que cada poble hagi de tenir una màquina llevaneus, sinó que es pot obligar, per exemple, les empreses que donen serveis a tenir grups electrògens d'emergència", indica.

I en alguns casos, com la Jonquera -on centenars de persones van quedar atrapades en tallar-se el pas fronterer-, es proposa fer un pla especial per fer front a les emergències d'aquest tipus, habilitant un espai amb grups electrògens i mantes per fer front a un imprevist en qualsevol moment.

Boada, acompanyat pel delegat del Govern, Jordi Martinoy, es va reunir ahir amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, i avui ho farà amb la Garrotxa. Martinoy va dir que la comarca rebrà 355.000 euros i, malgrat reconèixer que en alguns casos seran insuficients, va dir que caldrà tenir tots els elements per valorar com s'han d'atendre alguns casos concrets.