Setze grups electrògens segueixen connectats per donar subministrament a alguns punts aïllats de les comarques gironines, un mes després de l'antològica nevada que va deixar carreteres tallades, serveis de tren interromputs i milers de persones sense llum al llarg de gairebé una setmana. Ahir, però, es van començar a retirar els 240 generadors de reserva que encara hi havia instal·lats. Segons va explicar Endesa, els alcaldes n'havien demanat la retirada de cara a la temporada d'estiu, ja que els ocupaven espai de la via pública. De tota manera, la companyia ha reforçat els acords amb empreses privades per tal que, si torna haver-hi una emergència similar, puguin disposar de generadors de forma immediata.

Pel que fa a la resta de la xarxa elèctrica, continuen els treballs i el compromís d'Endesa és que el 30 de juny estigui tot definitivament solucionat. De moment, ja no queda cap nucli de població que necessiti grups electrògens -els 16 que hi ha es troben en zones aïllades- i la Setmana Santa s'ha superat sense ensurts. El primer en arreglar-se van ser les subestacions i l'alta tensió, mentre que ara s'està treballant en la xarxa de mitja i baixa tensió, ja que només en aquesta última hi va haver 6.000 avaries.

Mentrestant, queda per saber què passarà amb els 16 expedients informatius oberts pel departament d'Economia, que és d'on depèn la subdirecció general d'Energia. De moment, la conselleria hi treballa amb la voluntat que a finals de maig es pugui saber si els talls en el subministrament van ser o no responsabilitat de les elèctriques i, per tant, determinar si han de ser sancionades. Tampoc s'ha concretat encara la data per a la compareixença del conseller d'Economia, Antoni Castells (PSC), al Parlament, mentre que avui sí que compareixeran el d'Interior, Joan Saura (ICV), i el de Política Territorial, Joaquim Nadal (PSC).

Al territori, un cop s´ha comprovat que la imatge turística de la Costa Brava no ha quedat malmesa i que la Setmana Santa s´ha saldat amb unes bones xifres d´ocupació, el que més preocupa als alcaldes és deixar a punt els boscos per evitar incendis a l´estiu i fer front a les factures derivades de la neu. De moment, segons ha explicat el delegat del Govern, Jordi Martinoy, ja hi ha 18 brigades treballant, especialment al Baix Empordà i el Gironès. Martinoy admet que d´aquí a principis d´estiu no estaran tots absolutament nets -«ja que tampoc ho estaven abans de la nevada»-, però sí una bona part. A més, la Generalitat ha impulsat plans d´ocupació perquè persones a l´atur ajudin en la neteja, amb la qual cosa esperen donar feina a unes 800 persones. L´alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés (PSC), agraeix la iniciativa, però recorda que, amb els plans d´ocupació, els consistoris hauran de fer front a despeses extra com el material i ­l´equipament dels treballadors, de manera que ella hauria preferit poder contractar empreses especialitzades que agafessin treballadors a l´atur.

Una altra qüestió que preocupa els batlles, i molt, són les subvencions que es rebran. De moment, s´han fet públiques les de la Generalitat, que aniran en funció del volum de població. Els consistoris tenen un mes per justificar les despeses i rebre aquests imports. Encara falta saber, però, quines seran les aportacions de l´Estat i la Diputació. Mentrestant, alguns alcaldes es queixen perquè temen que els diners rebuts, malgrat ser molt benvinguts, no seran suficients per fer front a totes les factures. Per exemple, l´alcalde de Fornells, Gabriel Casas (CiU), explica que li toquen uns 8.900 euros, però que en necessitaria 27.000. I el mateix passa a Palafrugell: «Hem de rebre 30.000 euros, però les factures ascendeixen a 180.000, perquè no comptem només el dia de la nevada sinó també els treballs posteriors de jardineria, neteja de camins, etc.», indica el batlle, Sergi Sabrià (ERC).

Davant d´això, Martinoy es compromet a què no quedi «cap situació important» sense atendre, però també demana als consistoris que «juguin fort» la carta de les reclamacions, ja que el Govern català no està disposat a pagar ni un euro públic per a qüestions que siguin responsabilitat de les empreses.