Els líders polítics catalans van protagonitzar ahir la tradicional recepció de Sant Jordi amb la situació del Tribunal Constitucional i la sentència de l'Estatut en primer pla i la possibilitat que les forces del tripartit (PSC, ERC i ICV) i CiU puguin fer front comú davant aquesta qüestió.

En aquest sentit, el president de la Generalitat, José Montilla, va afirmar en una entrevista a TV3 que desitja incorporar CiU a un consens per demanar la renovació del Tribunal Constitucional (TC), però va subratllar que fins a la setmana que ve "no estarem en condicions que hi hagi una posició comuna, que és el que desitjo".

Montilla també va assegurar que, malgrat que "alguns tenen molta pressa" a donar per enterrat l'Estatut, el text "està viu" i que encara que la principal responsabilitat del bloqueig del TC resideix en els grups parlamentaris del Senat, tampoc existeix cap llei que obligui als magistrats a continuar costi el que costi en els seus càrrecs.

La fotografia de Montilla amb el president de CiU, Artur Mas, després que hagin transcendit contactes entre el PSC i CiU per buscar un front comú per desbloquejar la renovació del TC, va ser una de les més buscades en la recepció del Palau de Pedralbes, molt concorreguda.

Artur Mas va afirmar en les seves declaracions als periodistes que CiU buscarà un acord a Catalunya que vagi més enllà d'allò simbòlic i possibiliti com a mínim alguna modificació a la Llei del TC, de manera que o bé la sentència s'ajorni o que "idealment", pogués produir-se una sentència que deixés intacte el text actual.

De la seva banda, el líder d'UDC, Josep Antoni Duran i Lleida, va llançar la idea, en la seva carta web setmanal, que el Parlament hauria d'exigir el dret que li atorga l'article 4 de la Llei Orgànica del TC i demanar que aquest apreciï la seva incompetència per tractar l'Estatut.

Aquesta proposta va ser rebutjada frontalment pel PPC, i la presidenta a Catalunya, Alícia Sánchez-Camacho, la va qualificar d'"intolerable" per part d'un partit que vol representar la centralitat a Catalunya.

El president d'ERC, Joan Puigcercós, va assegurar que s'està produint un "xoc de legitimitats" entre Catalunya i Espanya i va opinar que, independentment que es renovi o no el TC, hi haurà una sentència adversa, i va assegurar que el futur són les consultes independentistes com les que se celebraran aquest cap de setmana a Catalunya.

El secretari general d'ICV, Joan Herrera, va apel·lar també a la unitat dels partits catalans per aconseguir un consens que permeti desbloquejar la paràlisi del TC enel recurs a l'Estatut.

La tradicional recepció del palau de Pedralbes ca començar amb un discurs institucional del president Montilla en el que va destacar el potencial humà que té Catalunya i la seva convicció que Catalunya superarà aquesta crisi.

Entre els milers d'assistents hi havia l'expresident Pasqual Maragall i el president del F.C Barcleona, Joan Laporta. Prèviament, el cardenal Lluís Martínez Sistach va oficiar la missa de la Diada a la capella del Palau de la Generalitat.

L'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol, va afirmar ahir que existeix "tot el dret moral" que "molta gent" a Catalunya es plantegi la qüestió de la independència davant l'evolució que ha adquirit el procés de l'Estatut.

En una entrevista a l'emissora Catalunya Ràdio, Pujol va afirmar també que és possible que, davant el desenllaç que pugui tenir una sentència sobre l'Estatut, calgui "alguna cosa, i no una manifestació més".

Pujol opina que, en el context actual de bloqueig de la sentència sobre l'Estatut per la falta de consens en el Tribunal Constitucional, "té tot el dret moral que hagi molta gent a Catalunya que es plantegi el tema de la independència".

Segons el seu parer, com que "alguna cosa s'ha espatllat en la relació entre Catalunya i Espanya", caldrà "fer alguna cosa", que no hagués de ser -va afegir- "una simple manifestació de ritual".

L'expresident de la Generalitat va lamentar el tracte que està rebent Catalunya per la sentència de l'Estatut. Per a Pujol és un tracte "molt negatiu", que fins i tot va qualificar de "poc honest".

Pujol va advertir que les pugnes tacticistes entre forces conservadores i progressistes al Constitucional fan que "ni les institucions es respectin a elles mateixes", fet pel qual, la sentència que puguin emetre "l'haurem d'acatar, perquè ho hem de fer per força", però en cap cas "respectar".

Més que manifestacions

L'expresident també va dir que, en cas d'una sentència negativa, "s'haurà de fer alguna cosa més que la manifestació de ritual", va afirmar en l'entrevista a Catalunya Ràdio.

Davant d'una perspectiva negativa, però, l'expresident va comninar els catalans a "fer les coses bé", començant per Sant Jordi, que "ha de sortir bé com a ambient, com a clima, com a mentalitat i com a venda de llibres".

En aquest sentit va afegir que de venda n'hi ha d'haver "en totes les llengües, però, sobretot en català. Perquè si anem fent discursos però després no defensem la llengua, que és el nostre tret definitori més important" no es podrà atribuir la situació a pressions externes.