El núvol de cendra volcànica amenaça de nou Europa i les alternatives continuen essent les mateixes, esperar o buscar transport terrestre. L'alerta va començar divendres al vespre després que el volcà islandès Eyjafjalla esclatés amb més virulència i el núvol de cendra es desplacés a Irlanda i Escòcia. Dissabte a la tarda el caos va regnar als aeroports catalans durant set hores i l'espai aeri no es va reobrir fins a les deu de la nit. L'ambient a l'aeroport Girona-Costa Brava era ahir tranquil, malgrat que encara quedaven passatgers que havien de recuperar el seu vol i d'altres que no podien tornar a destí perquè els aeroports del nord d'Itàlia i Porto estaven tancats. En total es van haver de cancel·lar vuit vols, quatre d'anada i tornada a Milà, dos a Torí i la resta a Portugal, segons AENA.

A l'alternativa clàssica de l'autobús per tornar a casa s'hi va sumar aquesta vegada el tren, ja que no hi ha vaga de la companyia francesa. Malgrat això, després de les cancel·lacions de dissabte va ser complicat trobar seient tant amb la companyia d'autobusos Eurolines com amb Renfe. Per això l'opció del grup majoritari que es dirigia a Torí i Bèrgam (Milà) va ser llogar un autobús. El periodista Fabrizio Corgnati, que havia cobert el gran premi de Fórmula 1 a Montmeló, es passejava ahir amb un cartell per l'aeroport buscant passatgers per al bus que els esperava per marxar de nou cap a casa, "ens costarà 4.000 ?, per això cal que l'emplenem ràpidament", anunciava.

El gran premi de Fórmula 1 va col·lapsar també tota possibilitat de llogar cotxes a l'aeroport i l'alternativa d'aconseguir vol ràpid es va convertir en impossible quan Ryanair va anunciar que no tenien vols lliures fins aquest dimecres al matí i l'altra alternativa era retornar l'import dels bitllets.

Malgrat les poques complicacions als aeroports catalans la Generalitat manté activada la prealerta del Pla d'Emergències Proicat per possibles afectacions derivades del tancament dels aeroports. Ahir al vespre a l'aeoport del Prat es concentraven majoritàriament aficionats a la Fórmula 1 que se'ls acabava de cancel·lar el vol per l'evolució de les cendres. Pel que fa als vols internacionals, se'n van anul·lar fins a les vuit del vespre 48: nou a Alemanya; dos a Àustria; quinze a Itàlia; tres a Portugal i dinou al Regne Unit; i dinou més a aeroports de la resta de l'Estat, sobretot a la zona nord.