Mossèn Antoni Viñas Tarrés ja és l'exrector de la parròquia de Sant Miquel de Fluvià. Així ho va anunciar el vicari general del Bisbat de Girona, Lluís Suñer, durant la darrera missa que ahir van oficiar conjuntament el número dos del Bisbat i el "polèmic" rector de l'Alt Empordà.

Una setmana ha necessitat la jerarquia de l'Església gironina per prendre una decisió sobre Viñas, que diumenge passat es va quedar en banyador i sandàlies davant els feligresos durant la celebració de l'eucaristia. Una situació que ha generat polèmica al llarg de la setmana. Mentre un grup defensa l'actuació de l'exrector i un altre considera que "no era necessari", un tercer focus mediàtic ha fet decantar la posició del Bisbat. La notícia publicada dilluns passat a Diari de Girona va acabar en mans de la premsa groga i, fet que ha decantat la decisió eclesial, en programes d'humor per a tot l'Estat, tal com van reconèixer ahir fonts properes al Bisbat.

Davant aquests fets, el Bisbat va enviar ahir el seu vicari general, Lluís Suñer, que va acompanyar en tot moment Antoni Viñas en el seu comiat davant els feligresos que ha atès durant anys. En el seu breu discurs, Suñer va anunciar que "el bisbe [Francesc Pardo] ha acceptat la renúncia de Mossèn Antoni". De fet, Viñas la va presentar fa tres anys quan va complir 75 anys davant el llavors bisbe de Girona, Carles Soler. Però després d'una conversa van decidir que seguiria exercint a la parròquia de Sant Miquel de Fluvià.

Ara però, i després dels fets, "el Bisbe la hi ha acceptat [la renúncia]", va dir Suñer, que va agrair en nom de Pardo "el que ha fet durant aquests anys al capdavant de la parròquia". Just després, va anunciar que "mossèn Pere Font Verdaguer, coordinador de la zona i rector de Pontós, s'encarregarà a partir d'avui d'oficiar les misses els diumenges i estar a la disposició dels feligresos de Sant Miquel mentre se li busca un substitut".

El comiat de Viñas va coincidir amb un diumenge de primeres comunions. Durant l'homilia, Suñer va parlar de comiats "on es diuen paraules sentides que volen perllongar la presència i el desig amb la persona estimada". Unes paraules que va dirigir als nens però que es van poder entendre en clau "Viñas" i en el llegat que deixa, de la mateixa manera que Jesús va deixar "una carta vivent: l'Evangeli, una firma: el manament de l'amor, una fotografia: Jesús amb els malalts i un aliment: el cos de Crist".

Menys formals van ser les paraules de Suñer, que es va dirigir per darrer cop als seus fidels en una eucaristia en què va poder donar la primera comunió als més petits. Visiblement emocionat, va confirmar el que "com han dit, el bisbe ha acceptat la meva dimissió". Una paraula que contrasta amb la de "renúncia" del Bisbat ja que, de fet, l'exrector segueix reclamant que senzillament l'han fet "dimitir".

Després de repassar les seves vivències com a missioner a l'Amèrica, Viñas va parlar de les injustícies socials, de la violència i va encomanar-se a Déu per seguir servint-lo. Sant Miquel de Fluvià ha estat la seva última parròquia, que ahir el va aplaudir abans i després d'escoltar com Viñas tocava, amb una flauta, una cançó de bressol de comiat.