Que mossèn Viñas es quedés només en vestit de bany i sandàlies en plena missa a Sant Miquel de Fluvià no va agradar gaire el Bisbat, per més que el sacerdot exposés els seus arguments. Durant tota la setmana passada es va imposar -o li van imposar- silenci absolut, que va trencar amb aquest diari amb la condició que l'entrevista sortís publicada avui dilluns. Si hagués sortit abans, segons les seves pròpies paraules, li podien "fotre un cop de pal" -metafòric, és de suposar-. Quan vam parlar ja es considerava destituït, i ahir a la nit havia de tornar les claus de la parròquia després d'assistir "com una estàtua" a la darrera missa a Sant Miquel, amb comunions incloses, que oficiaria el vicari general.

Vaja missa polèmica que va oficiar fa dos diumenges, oi?

El que va fer l'alcalde d'interrompre la missa, si ho fa al Parlament el foten fora. A mi m'agrada baixar de l'altar i parlar amb la gent. I em va venir l'alcalde a preguntar què feia. Doncs la missa. Què hi té, al cap? Aquell alcalde és un ignorant, i no hi ha cosa més atrevida que la ignorància. Si ve a l'Església el que ha de fer és callar, com em faria callar a mi si li anés a embolicar la troca al ple municipal.

A banda de l'alcalde hi va haver altra gent que li va recriminar l'estil de missa tan... particular.

No, només un altre gos petener -amb perdó de la paraula i entre cometes-. Al moment de la consagració, el més important de la missa, va sortir una dona que no ve mai a missa i a dir-me que l'alcalde deia que havíem d'anar a dinar.

Com ho veu tot plegat ara que fa vuit dies?

Em van rebentar tota la festa de la Santa Espina, que era també l'homenatge als jubilats. M'empipa que per una persona tot se'n vagi a fer punyetes.

Però a veure: per quina raó es va treure la casulla i es va quedar en banyador en plena missa?

A Sant Mori- on també oficio, o oficiava- un dia em van elogiar la casulla, tot era paraules dient que em quedava molt bé, etc. Això em va fer sentir malament, i vaig fer la següent missa així, sense camisa. Tota la missa!! I en ple desembre! Em vaig sentir feliç, i la gent també. Casulles, mitres i bàculs atrauen gent a l'església? No hi ha massa parafernàlia en això? Hem canviat de temps, per què hem de dur tanta parafernàlia?

Va ser una forma de denunciar que la missa ha de tornar a la senzillesa?

Tanta parafernàlia és fer l'orni, que per a mi vol dir Objecte Religiós No Identificat. M'agrada fer una missa dinàmica perquè la gent estigui activa. Estic fart que la gent vagi a missa a passar l'estona i avorrir-se. Jesús va dir als apòstols "estimeu-vos com jo us he estimat", no pas que ens estimeu als capellans.

Això no comporta xocs amb la jerarquia?

He conegut molt de món i veig que aquí no anem bé. El Bisbat de Girona és un bisbat tancat, on es pensen que ho saben tot.

Com ha reaccionat el Bisbat a tota la polèmica?

Per llei, als 75 anys havia de presentar la renúncia al bisbe, ja fa tres anys. Vaig anar a veure cara a cara el bisbe Carles, li vaig presentar la renúncia i vam estar parlant. Em va dir si jo volia continuar i vaig dir que sí, fins allà on pogués. Realment ser capellà em fa il·lusió, perquè parlo amb la gent. I m'ho va acceptar.

Fins diumenge passat.

Ara d'una manera diplomàtica m'han dit que accepten aquella renúncia presentada fa tres anys. En realitat, es tracta d'una destitució i així ho considero. Perquè jo continuo estant capacitat. I així ho vaig dir a l'actual bisbe: "Vostè m'està destituint". I ell insistia que m'acceptava la renúncia. No senyor, parlem clar: vostè em destitueix.

L'Església hauria de ser més propera al poble?

(Treu els textos del Vaticà II, totalment subratllats) Miri, agafi la pàgina que vulgui. El Vaticà I era una piràmide amb el Papa al capdamunt i els fidels abaix. El Vaticà II va dir que tots som iguals, davant de Déu tots som iguals. Jesús diu als apòstols que estan per servir, no per servir-se. Però el 80% de les coses que es van acordar en aquest concili estan per estrenar.

Amb quants diners viu un capellà?

Tinc una pensió de la Seguretat Social de només 400 euros, perquè el Bisbat pagava el mínim. El meu germà m'ajuda perquè si no no podria viure. Mentrestant, més d'un i més de dos empleats laics del Bisbat cobren molt més, n'hi ha un que cobra 3.000 euros cada mes.

I no sembla que la cosa hagi de canviar.

Joan Pau II va fer més mal que una pedregada, a l'Església.

Vostè ja havia tingut problemes a altres llocs, no?

Al Port de la Selva ja vaig tenir problemes amb l'Ajuntament. Els mateixos de sempre: l'alcalde em va voler segar l'herba dels peus, li hauria de caure la cara de vergonya de les coses que em va fer. Al cap de poc d'arribar-hi em van entrar a casa i em van robar tots els diners; ho van fer dos nois, un pobre drogoaddicte que es va acabar suicidant i un nebot de l'actual alcalde, Genís Pinart. Vaig haver de posar reixes a les finestres. Aleshores em van posar un palet a la porta i vaig quedar tancat a dins la casa, vaig haver de demanar auxili per la finestra. També van fer alguna pintada dient-me fill de puta.

A l'estranger ha estat millor?

Al tercer món la gent és molt més creient, estan a anys llum de Girona en aquest sentit. Aquí ens pensem que ho sabem tot, i no sabem res. Si no estigués malalt i vell encara seria a Hondures, perquè aquí a vegades em sento tractat com si tingués la sida.

Ha tingut polèmica amb un jesuïta hondureny que ha visitat Girona fa poc.

El padre Milo és un comunistoide descafeïnat, no sé si ha anat a escola a Cuba o a Rússia però li han fotut un rentat de cervell i ara té la tècnica d'anar repetint un mentida perquè finalment sigui veritat. Va venir a Girona a defensar Zelaya a capa i espasa i deixar Micheletti com un dimoni. Em vaig aixecar i li vaig dir que em deixés fer a mi al revés perquè la gent pogués contrastar opinions. Però no em deixava parlar.

Està a favor de Micheletti?

No va haver-hi cap cop d'estat, em penso que és l'única vegada al món que els militars van estar a favor de la constitució, perquè Zelaya es volia perpetuar al poder. I ara això es vol desacreditar per tots els mitjans. Em consta que Zelaya, només assumir la presidència, ja es va posar a la butxaca 60.000 euros del compte de la presidència. Ho sé perquè tinc contacte amb religiosos d'allà.