El Govern espanyol va fer ahir marxa enrere i el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) va publicar una correcció en què s'aclaria que la nova mesura que impedirà l'endeutament dels ajuntaments a llarg termini no entrarà en vigor immediatament, com estava previst, sinó a partir de l'1 de gener de 2011. Els municipis gironins van rebre ahir la mesura amb alleujament, perquè tindran un marge de set mesos per demanar crèdits que els permetin tirar endavant algunes de les obres que ja estan previstes, però també amb indignació, perquè molts continuen considerant que la mesura és injusta i que no se'ls hauria de tractar a tots igual. Alguns, fins i tot, van anar més enllà i van acusar l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero de ser "poc seriós", en haver hagut de modificar una mesura just l'endemà de fer-la pública.

Dins el paquet de mesures publicat dilluns al BOE per reduir el dèficit públic, es va incloure, per sorpresa, la prohibició als ajuntaments de demanar crèdits a llarg termini des del moment en què entrés en vigor -avui mateix- i fins al 31 de desembre de 2011. Això va provocar la sorpresa i indignació de molts ajuntaments, que de sobte van veure perillar algunes de les seves inversions. De fet, alguns consistoris, com ara Girona i Castell-Platja d'Aro, van convocar plens d'urgència ahir a la tarda per aprovar crèdits i esquivar així la llei.

Finalment, però, s'ha demostrat que tantes presses no eren necessàries. La mesura no tan sols va suscitar rebuig entre els consistoris afectats, sinó que també la majoria de partits s'hi van oposar frontalment. Fos com fos, ahir al matí va aparèixer una correcció al BOE, en què s'especificava que la mesura no entrarà en vigor fins a l'1 de gener de l'any que ve. D'aquesta manera, els consistoris encara tindran set mesos per endavant per demanar crèdits i planificar el finançament de les seves obres.

Per Salgado, un "error"

La vicepresidenta econòmica del Govern, Elena Salgado, va treure ahir ferro a l'assumpte: "Tots els BOE porten correccions d'errors, tots els decrets, i molt més un decret-llei que és tan complicat com aquest", va assenyalar des de Brussel·les. "No té més importància", va afegir. Tot i això, Salgado va reconèixer que "és veritat que van començar a trucar alguns alcaldes preocupats", i va insistir que, en qualsevol cas, l'endeutament a llarg termini només es pot utilitzar per finançar inversions, no per despesa corrent ni serveis socials.

Ahir al matí, l'executiva de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP), que inclou 118 municipis gironins, a més de la Diputació, va reunir-se per debatre les futures línies a seguir. La mesura més destacada va ser l'anunci de rebaixar el sou als alcaldes i càrrecs electes entre un 0,25% i un 15%, decisió presa per unanimitat.

D'aquesta manera, el president de l'entitat, Pedro Castro, va informar que els alcaldes amb sous similars als del president del Govern haurien d'experimentar una rebaixa salarial del 15%; que la reducció en salaris equivalents als sous dels secretaris d'Estat seria del 10% i així successivament fins arribar a una rebaixa mínima del 0,25%. La mesura ja estava prevista pel Govern, però d'aquesta manera s'ha acabat de concretar.

L'associació també desitja que la prohibició dels crèdits a llarg termini entri en vigor a partir de 2012, tot i que es mostra satisfeta perquè, de moment, ja s'ha endarrerit set mesos la seva aplicació. A banda d'això, però, la reunió de la FEMP no va aconseguir unitat interna. El seu president, el socialista Pedro Castro, va demanar als assistents que tinguessin "visió d'Estat" i va defensar que els ajuntaments havien d'"arremangar-se" i fer retallades. En canvi, els representants del PP en l'executiva van mostrar-se completament en contra de la mesura. De fet, els populars no van concretar si donaran suport al decret perquè es mostren convençuts que aquest encara tornarà a canviar.

També ahir, la junta de portaveus del Congrés va acordar per unanimitat retallar un 10% els salaris dels diputats en relació amb l'assignació constitucional bàsica, mentre que el president de la Cambra, José Bono, tindrà una reducció del 15% en el seu complement salarial. Als complements dels portaveus i els membres de la Mesa se'ls aplicarà una reducció del 12%.

Mantenir totes les conselleries

Per la seva banda, el president de la Generalitat, José Montilla (PSC), va avançar ahir que no pensa suprimir cap conselleria del seu govern, en considerar que això semblaria una mesura electoralista. Catalunya és, en aquests moments, la comunitat autònoma amb més conselleries.

Finalment, en la roda de premsa posterior al Consell Executiu de la Generalitat, la consellera de Treball, Mar Serna, va anunciar que els treballadors de les empreses públiques que treballen en sectors com els serveis socials o l'educació no veuran reduït el seu sou, malgrat que el titular d'Economia, Antoni Castells, sí que volia aplicar-los la retallada.