Els càrrecs electes s'abaixaran el sou entre un 0,25 i un 15%, segons va acordar ahir la Federació Espanyola de Municipis i Províncies. D'aquesta manera, s'haurà de concretar una de les mesures ja previstes pel Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, i que previsiblement entrarà en vigor a partir de la nòmina del mes de juliol. En principi, els sous d'aquests càrrecs públics estaran congelats durant el 2011.

Malgrat que molts càrrecs ?públics de les comarques gironines tenen els sous congelats des de fa un parell d'anys, fins ara ben pocs ?havien fet el pas de rebaixar-los. En la majoria de casos, la retallada ?encara no ha estat concretada, però el president de la Federació, Pedro Castro, va apuntar ahir que els ?alcaldes amb sous similars als del president del govern s'haurien de reduir en un 15%, els que tenen una remuneració similar a la dels ?secretaris d'Estat l'hauran de reduir un 10% i així de forma successiva fins a la rebaixa mínima del 0,25%.

Segons aquests paràmetres, al president de la Diputació de Girona, Enric Vilert (ERC), li correspondria una rebaixa del 15%, ja que el seu sou és més elevat que el de Zapatero, malgrat que fa dos anys que està congelat, com els de la ?resta de càrrecs de la corporació. De moment, la Diputació ha confirmat que rebaixarà salaris, tot i que encara no ha volgut parlar de percentatges. En aquest sentit, fonts de l'organisme assenyalen que aquesta retallada afectarà tant els càrrecs electes com al personal que no és funcionari.

La gran majoria dels alcaldes consultats per Diari de Girona s'han mostrat disposats a rebaixar les seves nòmines. Tots veuen lògic que, davant la complicada situació econòmica, s'hagin d'ajustar el cinturó, tot i que alguns opinen que la reducció també se l'haurien d'aplicar els directius de grans empreses privades, especialment les relacionades amb el món de la banca, o limitar-se als grans sous de l'administració.

De moment, ja hi ha hagut alguns moviments en aquest sentit. Figueres, per exemple, ja va ?rebaixar un 10% el sou de l'alcalde, els regidors i els càrrecs de confiança que hi estiguessin d'acord, mentre que Llagostera s'ha proposat reduir les retribucions en un 5%. A Calonge, el PSC ha entrat una moció per debatre al ple en què es demana que les assignacions dels càrrecs electes es rebaixin un 15%, sigui quin ?sigui el seu règim retributiu.

Però si bé els alcaldes estan disposats a rebaixar-se el sou, es mostren molt més crítics davant la ?prohibició d'obtenir crèdits a llarg termini. Malgrat que finalment la mesura s'aplicarà a principis de 2011, tots els batlles lamenten que se'ls talli l'aixeta i se'ls dificulti fer inversions. Fins i tot el delegat de ?Govern, Jordi Martinoy (ERC), ha lamentat que se'ls tracti a tots ?igual.