El director general de La Caixa, Joan Maria Nin, va afirmar ahir que la fusió amb Caixa Girona serà una notícia "excel·lent" per a les comarques gironines, tant per als clients particulars, com per a les empreses i les institucions del territori. Va dir, però, que encara "no hi ha cap operació signada ni tancada" i que fins al moment les dues entitats només han "iniciat converses". Tanmateix, va dir que si l'operació prospera serà una "bona notícia" per a Catalunya. "Quedarà una xarxa d'oficines extraordinàriament bona i positiva" va raonar minuts abans d'intervenir en un debat en el marc de la XXVI Reunió del Cercle d'Economia, que es va clausurar ahir a Sitges.

Nin va afirmar que amb aquesta operació, els principals beneficiats formaran part "d'un procés general que afecta totes les institucions de reestructuració". I és que aquesta fusió ocuparia el primer lloc en el rànquing de les caixes estatals. Tot i que va reconèixer que ja hi ha terminis fixats per a l'operació, el director general de La Caixa va insistir que tot resta a l'espera de la decisió del Consell d'Administració de l'entitat gironina, que es reuneix aquest dilluns. Segons dades facilitades per les dues entitats, La Caixa compta actualment amb 5.532 oficines i dóna feina a 27.505 persones, mentre que Caixa Girona té 229 oficines i 1.132 empleats. En actius, La Caixa compta amb 271.872 milions d'euros, i Caixa Girona amb 7.815 MEUR.

La Caixa confirmava aquest divendres a través de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que manté converses amb Caixa Girona per obrir un procés de fusió entre les dues entitats. De fet, Nin va dir que si els mitjans de comunicació es fan ressò anticipadament d'una notícia, "normalment" aquesta es produeix. Tot i així, va recordar que "de vegades això no passa i "tenim exemples recents"; precisament, amb Caixa Girona, que ja ha estat immersa anteriorment en altres intents de fusió, el darrer en el projecte Unnim que integra Caixa Manlleu, Sabadell i Terrassa.

Unnim "lamenta" la decisió

Per la seva part, el conseller d'Economia i Finances, Antoni Castells, va celebrar ahir el procés de ?fusió després de reunir-se de manera extraordinària el Consell ?Executiu del Govern per aprovar un decret llei per pal·liar el dèficit. Castells va assegurar que el Govern està en contacte "permanent" amb les entitats i amb el Banc d'Espanya.

Recalcant que són aquestes les que han de decidir, va augurar que "ho faran", fet que va valorar de manera "positiva", i va assenyalar que els processos de fusió de caixes catalanes s'han desenvolupat "de manera molt satisfactòria i segons els objectius previstos".

Mentrestant, el president d'Unnim, Salvador Soley, va considerar "una llàstima" la decisió de Caixa Girona d'obrir converses per fusionar-se amb La Caixa. "El nostre projecte és un bon projecte, està més avançat i no s'acaba d'entendre el que ha passat", va assenyalar Salvador Soley valorant com s'ha tancat el mapa de les fusions a Catalunya.

Sobreviure al pitjor escenari

D'altra banda, el director general de regulació del Banc d'Espanya, José María Roldán, va defensar ahir la reforma financera internacional en matèria de banca en mans del comitè de Basilea perquè té un objectiu a llarg termini i intenta buscar un nou equilibri regulador del sector bancari per tenir un sistema més resistent a futures crisis. "Volem estar segurs que sobreviuran al pitjor escenari", va assegurar.

En la seva intervenció al Cercle d'Economia, Roldán va explicar que s'exigirà a les entitats de més capital i de més qualitat, es posarà un límit al palanquejament i hi haurà una regulació de liquiditat, com existeix en el capital. "No intentem arreglar aquesta crisi , si no prevenir les següents". Per Roldán, el missatge de la reforma financera internacional és molt clar i anirà a regulacions molt més estrictes sobre l'activitat bancària. I va insistir en la necessitat d'una regulació bancària perquè el sistema financer juga un paper vital en l'economia i en el seu creixement.