L'actor francès més cotitzat del moment, l'aclamat Vincent Cassel, no va fer justícia ahir al paper de beat que interpreta pels carrers del Barri Vell de Girona i, en un rampell d'ira, va llançar una sabata contra els fotoperiodistes que estaven fent la seva feina en el rodatge d'El Monje, adaptació al cinema de la novel·la homònima de Matthew Lewis que dirigeix Dominik Moll.

Molts actors obtenen suculents ingressos extres gràcies a la venda dels drets sobre la seva imatge, cosa que els obliga a viure permanentment en guàrdia contra els paparazzi.

"De segida s'exalta", va comentar un dels fotògrafs afectats, que no te res de paparazzi, sinó més aviat d'abnegat treballador de la premsa gironina.

Quan acaba de tenir el segon fill amb l'actriu Mònica Bellucci, Vincent Cassel encarna a Girona el paper del monjo caputxí espanyol Ambrosio, un respectat eclesiàstic del segle XVIII que serà temptat pel desig de la mà del seu pupil, que en realitat és una bellíssima dona (Deborah François) enviada pel diable (Jordi López) per desfermar la seva luxúria.

Aquesta història, qualificada d'obscena en el seu temps, i que intenta despullar la hipocresia religiosa, es roda en bona part a Girona, on divendres vinent es recrearà una multitudinària processó aprofitant la majestuosa escalinata de la Catedral.

Per dotar aquesta escena de la màxima esplendor, ja que serà el moment culminant de la pel·lícula, l'equip de producció ha contractat a Badalona un equip de confrares sevillans que portaran en braços un pas de la processó dissenyat pel departament d'art de la productora. Aquesta part del rodatge es farà amb espelmes, sense enllumenat públic, i amb el Barri Vell tancat al trànsit rodat.

En la ficció del film, les escenes gironines representaran els entorns d'un monestir de Madrid. El monjo Cassel va recórrer ahir els costeruts carrers de la Girona antiga per arriba a la casa d'una senyora rica que està a punt de morir, i li va donar l'extremunció. Aquesta escena es va filmar al pati de la casa de Rosa Maria Coll Labayen. L'escriptor Matthew Lewis va ser contemporani i amic de Lord Byron i de la creadora de Frankenstein, Mary Shelley. L'estrena d'El Monje es preveu per al 2011, potser al Festival de Canes.