les imatges de la manifestació a la ciutat de girona, que va reunir unes quatre mil persones.Inici de la marxa a la Subdelegació del Govern, a l'avinguda de Jaume I.Un grup de bombers amb roba de treball va participar en la marxa. Punt final de l'acte de protesta davant la nova Delegació de la Generalitat. Els professionals sanitaris van ser dels que van aportar més manifestants.Un grup de manifestants amb caretes de líders polítics i empresarials va amenitzar la manifestació gironina.

Unes 4.000 persones es van sumar ahir a la manifestació convocada pels sindicats del sector públic davant les retallades que plantegen els governs central i autonòmic. En el que es va viure com un assaig d'una jornada de vaga general, els treballadors públics gironins van reivindicar el seu paper. Sindicalistes, treballadors d'altres sectors i alguns estudiants i jubilats es van sumar a una marxa que es va convertir en la més multidunària a la demarcació des de l'inici de la crisi econòmica.

La marxa, que es va allargar prop de dues hores, es va iniciar davant la Subdelegació del Govern i va passar per davant o prop de centres públics com els Jutjats, la Diputació, l'Ajuntament de Girona i la nova Delegació de la Generalitat, on va acabar la manifestació.

Al capdavant de la marxa, aguantant la pancarta que l'encapçalava, hi havia els representants dels sindicats que han convocat la protesta: CCOO, UGT, CSI-F, IAC, SUP, USOC, STAJ i Ustec-STEs. Al seu darrere, rere un mar de banderes i pancartes, es podien llegir frases com: "Vaga general ja!" "Contra les retallades socials", "Estem farts de pagar sempre els mateixos", "Ens toca plantar cara pels serveis públics" o "La gallina dels ous reté els nostres sous".

Durant el recorregut, farcit de pancartes, les consignes corejades van ser unànimes. "Zapatero i Montilla, prou de mentides!", "La crisi que la paguin els especuladors", o "el president de la Diputació que treballi de peó" van ser alguns dels càntics més repetits.

Entre els manifestants hi havia representants de nombrosos sectors públics afectats per la retallada. Personal sanitari i professorat, bombers, agents forestals, i també agents fora de servei dels Mossos d'Esquadra i de la Policia Nacional. A aquests es van afegir nombrosos representants sindicals, però també alguns treballadors del sector privat que es van solidaritzar amb els del sector públic, així com pensionistes i estudiants.

També va destacar un grup de funcionaris que va amenitzar la manifestació carecteritzats amb caretes de Zapatero, Merkel, Díaz Ferran o Emlio Botín, als quals consideren els veritables responsables de la situació econòmica.

El secretari general de CCOO a les comarques gironines, Bartomeu Compte, va definir de "contundent" el seguiment de la protesta. "L'èxit aconseguit és molt més important que qualsevol altra manifestació feta a Girona d'ençà que va començar la crisi", va destacar. Per la seva banda, la seva homònima a la UGT, Dolors Bassa, va dir que el seguiment de la protesta demostra "com la gent està molt empipada" i té ganes de sortir al carrer per fer sentir la seva veu.

Al final de la manifestació, dos treballadors públics escollits com a portaveus van llegir un manifest de protesta. L'escrit qualifica "d'injustes" i "d'insult" les retallades salarials als treballadors públics, fetes "emparant-se en una imatge construïda interessadament" per la qual se'ls veu com uns "privilegiats".

El manifest considera que les mesures d'ajustament són "un cop de mall a l'estat del benestar, i demana que es faci pagar els plats trencats de la crisi als especuladors" i als responsables de la sotragada econòmica. "Aquest no és només el crit dels 38.300 funcionaris de la demarcació, sinó de tota la població activa de les comarques gironines, formada per 390.000 treballadors. Que ningú no s'enganyi!", conclou el manifest.

Altres concentracions

A la manifestació de la ciutat de Girona cal afegir altres accions reivindicatives en altres punts de la demarcació, des d'acampades a tancades en instituts i concentracions de treballadors públics davant de centres de treball.

Manifestacions similars a la de Girona es van reproduir a la majoria de capitals de província de tot l'Estat. Barcelona va acollir una de les marxes més nombroses -unes 30.000 persones segons la policia, i desenes de milers més segons els sindicats-. Docents, personal sanitari, d'administració i serveis, així com treballadors de consorcis i empreses públiques es van sumar a la mobilització pel centre de Barcelona.

Els màxims dirigents sindicals a Catalunya van constatar l'"èxit" de la convocatòria. El secretari general d'UGT de Catalunya, Josep Maria Álvarez, va instar el Govern a "escoltar el carrer" i a reconsiderar el decret, ja que va recordar que la sortida de la crisi no pot passar perquè els treballadors paguin les seves conseqüències amb retallades dels seus drets.

Des de CCOO de Catalunya, Joan Carles Gallego, va titllar el decret d'"atac" al model social d'Estat i va avisar que la manifestació pot ser un preludi de la resposta ciutadana davant una reforma laboral imposada i sense consens. "El Govern té la vaga general a les seves mans" va sentenciar.

Des de Usoc, la seva secretària general, Antònia Gil, va subratllar "el gran cabreig" que expressa aquesta mobilització al sector públic, que carrega amb les conseqüències d'una crisi que no ha provocat.