Girona no entrarà en la llista de poblacions catalanes que prohibeixen l'ús del burca i el nicab en els equipaments públics. Els vots dels regidors dels tres grups que governen a la ciutat (PSC, ERC i ICV-EUiA) en el ple municipal d'ahir ho va impedir. La moció presentada pel PP per demanar que es prohibís l'ús del burca als espais públics només va comptar amb el suport de l'altre grup de l'oposició, Convergència i Unió (CiU). D'aquesta manera Girona és l'única capital de província catalana que no aposta per la prohibició.

Ho va fer precisament el dia que l'alcalde de Barcelona el socialista, Jordi Hereu, va anunciar que signarà de "manera imminent" un decret per prohibir l'accés i l'ús en equipaments municipals del burca, el nicab o altra indumentària que oculti la cara. També ahir al vespre, el ple de Tarragona va prohibir accedir als edificis públics amb aquesta roba. La moció l'havien presentada PSC i CiU i va tenir el suport del PP. L'Ajuntament de Lleida, ja s'havia pronunciat en aquest sentit fa uns dies.

Per part del socialistes gironins va defensar el posicionament la regidora Lluïsa Faxedas, que va assenyalar que aquest debat s'hauria de tractar al Parlament o a les Corts i va explicar que prohibir l'accés a les dones amb burca o nicab als edificis públics és negar-los drets. La representant del PSC va atribuir la diferència del PSC gironí a la dels socialistes d'altres poblacions a les "especificitats" que té cada població i al fet que el seu partit no és el del "mando y ordeno". Tant Faxedas, com l'alcaldessa, Anna Pagans (PSC), van indicar que no es podia anar "a cop de moció".

La regidora d'ICV-EUiA Núria Terés, es va preguntar "què seria de la dona exclosa per dur burca" i va acusar el PP d'electoralisme i de crear un problema allà on no hi era. També va assenyalar que impedir l'accés als espais públics (biblioteques, centres cívics, el mateix Ajuntament i altres edificis municipals) era prohibir-lo drets. Terés va acusar els populars d'usar les dones i la immigració com a eina d'estratègia electoral.

Per ERC, el republicà Quim Ayats, va recordar que "s'ha d'anar contra els agressors i no contra les víctimes", en referència als drets de les dones, al mateix temps que indicava que aquests temes s'han de treballar a través de la mediació. També va insinuar que el Partit Popular buscava treure rèdit electoral al debat: "Volen defensar els drets de les persones o els vots?", va preguntar Ayats.

En canvi, per CiU, Albert Riera, va explicar que la federació nacionalista donava suport al PP perquè "l'ús del burca és incompatible amb una societat que té les llibertats i els drets humans com l'essència més bàsica". Va insistir que el burca "en la societat no hi té cabuda".

La portaveu del PP, Concepció Veray, va recordar que la moció es feia en defensa dels drets de les dones. Va assegurar que la proposta no era electoralista ja que en altres poblacions catalanes era el mateix PSC qui les portava als plens. Aquest va ser un dels arguments esgrimits per la portaveu del PP, Concepció Veray, per demostrar la incoherència dels socialistes catalans.

Veray va explicar que hi hagi una dona o deu amb burca a Girona, "no podem mirar cap a l'altre costat". La dirigent popular va apel·lar a raons de seguretat (com també ho faria CiU) ja que l'ús d'aquesta roba dificulta la identificació i la comunicació de la persona. Finalment apostava perquè l'Ajuntament dugués a terme "accions de sensibilització i de formació de tots els col·lectius per garantir el respecte i la dignitat de la dona des dels valors de la plena igualtat i convivència". L'alcaldessa va acusar el PP de participar en el debat sense reflexionar ni aprofundir en el tema com sí que havien fet els altres grups.