Els municipis del litoral gironí són alguns dels que acumulaven més estoc d'habitatge sense vendre i també alguns dels que han registrat baixades de preus més importants. No obstant això, en el primer trimestre de l'any són els que han notat un major dinamisme de les vendes. Segons dades del Ministeri de l'Habitatge, nou dels deu municipis gironins amb més transaccions immobiliàries entre gener i març estaven situats a la Costa Brava.

Destaca, per sobre de tot el volum de vendes registrat a Palamós. Amb 382 transaccions immobiliàries gairebé multiplica per 9 les compres del primer trimestre de l'any passat. Només en aquesta població de la Costa Brava s'han comptabilitzat més operacions immobiliàreis que les que es van tancar en tres mesos a províncies senceres com Terol, Segòvia, Sòria o Zamora.

Després de Palamós, es va situar Girona, que amb 320 transaccions, és l'únic municipi d'interior que es cola en el top ten gironí. La capital de la demarcació pràcticament va duplicar l'activitat immobiliària respecte al primer trimestre de l'any passat. Aquest no és un fet aïllat, ja que fins a 51 municipis gironins van registrar augments de les transaccions immobiliàries superiors al 100% el primer trimestre.

Després de Palamós i Girona, es van situar Roses, Castelló d'Empúries, Lloret, Palafrugell, l'Escala i Sant Feliu de Guíxols, tots ells amb més de 100 compravendes registrades entre gener i març.

Tot i tractar-se de pujades anuals espectaculars, queden lluny de les operacions realitzades en ple "boom immobiliari". Per exemple, en el primer trimestre de 2006, a la ciutat de Girona es van registrar 788 operacions, mentre que a Blanes i Lloret se'n tancaven unes 350.

Pujada de la fiscalitat

Alguns experts assenyalen que darrere de l'incement de l'activitat immobiliària hi ha la pujada de l'IVA que a partir de l'1 de juliol passarà del 7% al 8% en la compra d'habitatge nou. A més, recentment, la Generalitat ha aprovat per decret un l'increment en un punt de l'impost de transmissions patrimonials -també passa del 7 al 8%- que s'aplica en les compres d'habitatge de segona mà.