Girona va tancar el mes de juny amb gairebé 50.000 aturats registrats a les oficines de Treball. D'aquests, més de 15.000 estan desocupats des de fa més d'un any. Es tracta del col·lectiu de treballadors que busquen feina que més ha augmentat l'últim any a la demarcació (+83%). Segons les darreres dades de Treball, en l'àmbit català, l'atur de llarga durada afecta un de cada tres desocupats, més de 191.000 persones.

Aquests són els desocupats que té comptabilitzats el sistema, ja que són els que estan registrats a les Oficines de Treball, ja sigui per cobrar la prestació o per buscar una nova feina. No obstant, hi ha una bossa d'aturats de llarga durada oculta que aflora en l'Enquesta de Població Activa (EPA).

El primer trimestre del 2008 el nombre total de desocupats a Catalunya era de 290.800 persones. D'aquestes, les que feia més d'un any que eren a l'atur, sumaven 60.300 persones, només el 20,74% del total. Per contra, les que havien passat fins a sis mesos desocupades eren 172.600 persones, el 59,3% del total.

En aquest dos anys de crisi i de recessió, les xifres han donat un tomb. A l'espera que es publiqui l'EPA del segon trimestre d'aquest any, el 30 de juliol pròxim, les dades del primer trimestre del 2010 indiquen que les persones que havien passat només fins a sis mesos en atur eren 242.500 persones, el 35,86% de les 676.200 sense feina. Per contra, els desocupats que acumulen més d'un any a l'atur arribaven aquest primer trimestre a 252.800 persones, el 37,8%, cosa que suposa que per primera vegada almenys des del 2005, l'atur de llarga durada pesa més que la desocupació de menys de sis mesos.

En termes intertrimestrals, el primer trimestre d'aquest any les persones amb menys de sis mesos han disminuït de 26.300 persones, mentre que els aturats de més d'un any han augmentat durant el mateix període de 46.194. Josep Oliver, catedràtic de la UAB, creu que quan es publiquin les dades del segon trimestre les persones en atur de llarga durada seguiran augmentant.

Aturat penedit

Alonso José Tudela és una víctima de 37 anys de l'atur de llarga durada. Tudela fa 19 mesos que és a l'atur després d'haver patit els primers acomiadaments del sector de l'automòbil i les incipients sotragades de la crisi i del sector de la construcció, quan la fi d'una promoció immobiliària el va deixar sense la feina de vigilant de seguretat. Ara assegura estar "penedit" d'haver deixat els estudis. Actualment, aquest jove està estudiant en un programa del Departament de Treball per obtenir la titulació d'estudis primaris, que és un "requisit bàsic" perquè una empresa et contracti, explica el mateix Tudela.