Parlar d'oci i locals nocturns a la Costa Brava és parlar sobretot de Lloret de Mar. Si a Lloret noten la crisi, es nota arreu. D'entrada, els empresaris es queixen de la competència que els realitzen els cada cop més nombrosos hotels de la població que fan el all included. És a dir, que inclouen en el preu tots els àpats i fins i tot en alguns casos les copes de nit. "És evident que a casa seva cadascú fa el que vol, però al final tots en sortim perjudicats", opina el president del gremi de bars i restaurants.

El propietari d'un dels locals més famosos de la nit de la població explicava que han notat un decreixement en les consumicions servides cada nit, però que han notat també una nova forma de picaresca. O vella forma que retorna. Es tracta de cosa tan senzilla com pispar la consumició d'un altre client mentre aquest està despistat. Lluny de tractar-se d'un cas aïllat, és un fenomen que es repeteix amb inusual freqüència durant tot aquest estiu. "De cop un client li diu al cambrer: Ep, que t'has endut la meva consumició? Però ha sigut un altre client".

Deu ser que la crisi aguditza l'enginy. Però l'aguditza també d'altres maneres menys barrudes. Així, els empresaris lloretencs han aconseguit pal·liar la crisi fent promoció entre turistes de països que abans a penes si arribaven, com russos i polonesos. "Avui en dia ningú ve per si mateix, els clients s'han d'anar a buscar", ?diuen.