L'alcaldessa de Girona, Anna Pagans (PSC), va mostrar la seva satisfacció per l'anunci de la ministra d'Economia i Hisenda, Elena Salgado, ja que, si no, per a molts ajuntaments la situació hagués estat "insostenible". El consistori gironí es troba actualment amb un endeutament que se situa entre el 60 i 65%, per la qual cosa Pagans calcula que podran demanar un crèdit d'uns quatre o cinc milions. "Hem fet bé els deures i ara no se'ns castiga", va assegurar la també vicepresidenta de la Federació de Municipis de Catalunya. El pressupost d'aquest 2010 a Girona estava a l'entorn els 98 milions d'euros, cinc per sota del pressupost anterior. L'Ajuntament treballava en l'escenari d'un pressupost encara més minvat proper als 93 milions, però, segons admet Pagans, amb el canvi de rumb anunciat per Salgado, Girona podria mantenir els 98 milions de pressupost per al 2011.

Els ajuntaments que estiguin en millor situació financera podran demanar crèdits l'any que ve, a diferència del que constava en el decret de mesures de contenció del dèficit aprovat el maig passat. Inicialment aquest decret prohibia l'endeutament a llarg termini de fomra immediata. L'endemà el Govern va rectificar i va ajornar l'entrada en vigor de la mesurea fins al 2011. Ahir, la vicepresidenta eeconòmica del Govern, Elena Salgado, va tornar a rectificar i va premiar els consistoris que han afrontat la crisi amb els comptes més sanejats. El PP va acusar el Govern de "faltar a la veritat" en considerar que la "majoria" dels municipis grans seguiran sense poder demanar crèdits tal com ha constatat la Federació Espanyola de Municipis i Províncies (FEMP) en referència als consistoris de Madrid i València.

En resposta a dues interpel·lacions de CiU i Nafarroa Bai al Congrés dels Diputats, Salgado va explicar que, segons els seus càlculs, "més de les tres quartes parts" dels ajuntaments podran acollir-se a aquesta modificació del decret, que serà inclosa en el projecte de Pressupostos Generals de l'Estat (PGE). En principi, aquesta disposició no afectarà els objectius de reducció del dèficit.

75% de deute sobre ingressos

D'aquesta manera, els ajuntaments que no arribin al 75 per cent d'endeutament sobre els seus ingressos podran demanar crèdits per un valor que no superi l'esmentat percentatge. "En vista dels mesos que han transcorregut des de l'aprovació del decret, hem aconseguit una certa estabilització en els mercats financers", ha assenyalat la ministra. No obstant això, va remarcar que qualsevol crèdit que demanin els ens locals l'any que ve haurà de destinar-se únicament a inversions i no a despesa corrent, per a la qual cosa, va afegir, gran part de la quantia vindrà dels 13.000 milions d'euros dels Fons d'Inversió Local de 2009 i 2010, els coneguts com a Pla E.

La vicepresidenta econòmica també va avançar que les quanties que es destinaran als ens locals en el projecte de Pressupostos que l'Executiu lliurarà pròximament a les Corts Generals es veuran incrementades en un 9 per cent respecte a les de 2010, és a dir, en 1.200 milions d'euros nets. Un augment que, segons ha destacat, té el seu origen en la pujada de l'IVA que va entrar en vigor el juliol passat. Segons va explicar, la quantia total dels Pressupostos es veurà reduïda en un 7,7 per cent, els ministeris patiran una retallada del 15 per cent, mentre que la de les comunitats autònomes disminuirà en poc més del 3 per cent.

Reaccions contraposades

La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) va celebrar que el Govern de l'Estat espanyol hagi flexibilitzat les mesures de contenció econòmica envers els ajuntaments. Lluís Miquel Pérez, vicepresident econòmic de la FMC i alcalde de Reus, va dir que la notícia no els havia sorprès perquè era una demanda "insistent" dels ens locals i va destacar els efectes directes que tindrà la mesura en l'ocupació.

Si a l'entitat municipalista controlada pel PSC la satisfacció era dominant, a la vinculada a CiU les coses es veien d'una altra manera. El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Salvador Esteve, va reclamar a Salgado "fets i no paraules". Per això va demanar la urgent publicació dels canvis al BOE perquè "els municipis veuen amb escepticisme aquesta proclama". Segons Esteve, la situació econòmica dels ajuntaments és "deplorable".