El nombre de diligències iniciades va créixer significativament durant el 2009 a la província de Girona. De la memòria de la Fiscalia General de l'Estat es desprèn que durant l'any passat es van incoar 60.796 diligènces per delictes. Aquesta xifra representa 3.949 casos més respecte a les dades de 2008 -56.847- i un increment percentual del 6,95%. Mentre que respecte a les incoacions per judicis de faltes van baixar en passar de les 23.853 del 2008 a les 22.020 de l'any passat.

Aquest increment de les diligències iniciades per delictes situa Girona com la tretzena província de l'Estat on més han augmentat. Fins i tot per sobre de grans ciutats com Barcelona on han crescut un 4,86% o a Madrid on, en canvi, han baixat un -3,51%.

Segons es recull en la memòria i gràcies a una anàlisi més detallada, "a partir de informacions concretes facilitades pels responsables policials i de l'estudi de les xifres de fets denunciats", s'aprecia que bona part dels delictes que més han augmentat corresponen a robatoris amb força en establiments o en interior de vehicles, delictes d'execució poc especialitzada i escàs botí, si és que n'arriben a conseguir. Tot i així, el document recull que els danys materials resulten elevats.

Igualment s'han incrementat, però en menor mesura, els robatoris amb violència o intimidació a la via pública, i els delictes que, inicialment executats com furt -a vegades en supermercats i d'altres establiments- es converteixen en robatoris en utilitzar la força o la intimidació per fugir a la fuga amb els efectes robats malgrat haver estat descoberts. Per altra banda els robatoris amb força en domicilis, que generen una gran preocupació social, són executats majoritàriament en cases ubicades en urbanitzacions de segones residències i, en menor mesura, en el nucli urbà de les poblacions.

D'altra banda, el nombre de diligències prèvies incoades per delicte d'homicidi ha estat de 36,3 per assassinat i 28 per mort per imprudència. Mentre que respecte als delictes contra la integritat de les persones, destaca la xifra de 4.741 diligències prèvies incoades per lesions doloses (intencionades), a les quals s'han de sumar les 24 noves diligències per les lesions qualificades.

Respecte dels delictes contra la llibertat sexual, la memòria qualifica de "cridanera" la incoació de 140 diligències prèvies per agressió sexual, 4 per violació i 107 per abús sexual.

D'altra banda, el nombre de judicis celebrats a l'Audiència Provincial de Girona ha augmentat lleument de 188 a 192, per les 49 suspensions. Aquí han augmentat les apel·lacions contra les sentències dels Jutjats penals i, especialment, contra les ordres de detenció dictades en fase d'instrucció, ja que es van dictar un total de 1.382 sentències en apel·lació enfront de les 1.294 de l'any 2008. Pel que fa als procediments davant el Tribunal del Jurat han baixat "notablement" el nombre de judicis celebrats, en passar de 15 a 9. De tota manera han estat diversos els judicis que s'han prolongat durant dos o tres setmanes. En canvi, en l'àmbit dels Jutjats penals s'han celebrat 3.018 judicis i es van dictar 3.020 sentències. Aquesta diferència es deu a les sentències dictades i notificades a principis de 2009 corresponents a judicis celebrats a finals de l'any natural anterior. Finalment el nombre de judicis suspesos ha baixat, passant de 1.904 a 1.867.