Els centres educatius de Girona van obrir les portes en una jornada que va acabar amb dades poc clares sobre la incidència de la vaga general. Els sindicats educatius majoritaris a les comarques gironines, CCOO i Ustec·STEs, van xifrar en un 60% la participació dels docents de centres públics; encara que el secretari general de Comissions a la demarcació, Bartomeu Compte, va rebaixar aquest índex fins a un 45 o 50%. I la dada facilitada per la secretària general d'UGT a Girona, Dolors Bassa, encara era més baixa: d'un 35 a un 40% a primària i inferior a secundària.

Qualsevol d'aquests percentatges queda lluny del 20,85% de seguiment mitjà de la vaga a l'ensenyament públic a Catalunya segons el Departament de Treball -que no va facilitar dades de Girona. La Conselleria va xifrar l'adhesió de la privada concertada en un 11,46%.

La Federació d'Ensenyament de CCOO a Girona va donar per bona la seva previsió d'un 60% de docents en vaga i va xifrar l'afectació als centres en un 95%, ja que també va tenir en compte els efectes del transport o del monitoratge del lleure. La portaveu del sindicat a Girona, Montse Pluvinet, va destacar l'adhesió dels centres privats concertats com a novetat respecte a altres aturades.

Segons CCOO, ahir van funcionar amb serveis mínims les escoles Sant Jordi, de Maçanet de la Selva; Josep Boada, de Riudarenes; Pompeu Fabra, d'Anglès; L'Amistat, de Figueres; El Carrilet, de Palafrugell; Sant Jaume, de Portbou; Empúries, de l'Escala; Joana d'Empúries, de Castelló d'Empúries; el Centre d'Educació Especial Joan XXIII, d'Olot. Pluvinet també va informar que les llars d'infants de Ripoll i d'Olot van tancar.

Ustec·STEs també va quantificar en un 60% els centres públics que van veure alterat el seu funcionament normal, apuntant que la majoria d'escoles d'adults també van aturar l'activitat. El sindicat tenia constància que moltes persones van desistir d'anar a l'escola davant les dificultats en el transport i que nombroses famílies no hi van portar els seus fills. Segons el seu portaveu, Xavier Díez, almenys la meitat de docents no es va presentar a l'escola. Ustec·STEs va destacar que la participació a la vaga va ser ressenyable al col·legi Àngels Alemany, de Lloret de Mar; i que els docents de Roses van expressar el seu rebuig a les polítiques del govern de l'Estat vestint-se de negre i llegint un manifest a les 9 del matí i a les 3 de la tarda.

En opinió de Xavier Díez, la jornada d'ahir s'ha d'interpretar com "la continuació d'una agitació molt preocupant que fa que estiguem en un dels moments més durs, és com si estiguéssim en una altra transició i haguéssim de tornar a la barricada". Díez va afegir que "la gent està molt irritada. Estem en una situació tan greu que pot derivar cap a escenaris imprevisibles si no hi ha una rectificació immediata".

A part dels llocs esmentats pels sindicats, a Banyoles, a l'escola Baldiri Reixac és on la vaga es va fer sentir més, ja que s'hi van adherir 19 mestres. A la resta de col·legis i instituts de la capital del Pla de l'Estany l'aturada va ser mínima; amb excepcions com l'institut Pere Alsius, amb 8 professors en vaga i la protesta de bona part d'estudiants.