El veïnat de Santa Pellaia, al terme municipal de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura, compta només amb 16 ànimes segons el cens de 2007. Com a mínim una d'aquestes ànimes pietosa fins al punt de no fer-ne prou amb l'ermita que dóna nom a aquest nucli isolat, on els indicis de vida es limiten als senglars i, els caps de setmana, als cotxes de luxe que transiten per la carretera de Cassà de la Selva a la Bisbal en direcció a les masies amagades entre els boscos de les Gavarres.

És en una d'aquestes masies on han escoltat abans les lleis del cel que dels homes. Els Agents Rurals van aixecar, el passat juny, un atestat per presumpte delicte contra l'ordenació del territori que alertava d'una construcció il·legal a la finca de Can Carreras, una masia del segle XVIII convertida en casa senyorial. Els agents van constatar que la construcció no era una barraca qualsevol. I, efectivament, no ho és. Compta amb un campanar de cadireta sobre la porta, amb la campana corresponent. Té vitralls de colors en les petites finestres en forma d'arcs apuntats. El darrere de l'edifici és arrodonit, com si es tractés d'un absis. I és que efectivament és un absis i, segons l'escrit del ministeri públic, "es dedueix" que l'objecte de la il·legalitat "és una ermita". A dins hi té bancs i tot, explica el propietari de la finca, i té uns 20 metres quadrats de superfície. El cas és en mans de la Fiscalia de Medi Ambient i els forestals encara se'n fan creus.

En principi és un espai per al recolliment personal ja que no està consagrada i no s'hi pot retre el culte catòlic. "És una finca privada i dubto que el Bisbat en sàpiga res", explica el rector de Santa Pellaia, mossèn Enric Plantés, que no tenia notícia que al veïnat existís competència en matèria de cases de Déu. En tot cas, si els amos de la finca volguessin santificar l'espai s'haurien de dirigir al Bisbat i, aquests, després de la instrucció d'un expedient, ho autorizarien o no, explica. Mossèn Plantés no té notícia de cap tràmit i "tampoc no m'hi he trobat mai que hagi d'anar a beneir una ermita privada, la veritat".

Efectivament, els amos no han iniciat tràmits per a la santificació perquè abans que res hauran d'aconseguir legalitzar la construcció. La Fiscalia de Medi Ambient ha obert diligències per un presumpte delicte contra l'ordenació del territori ja que la capella, i també una paret que hi ha a sota i que està artísticament decorada amb càntirs, no compta amb cap mena de permís d'obres. La finca és dins el Pla d'Espais d'Interès Natural (PEIN) de les Gavarres i les condicions per edificar-hi són molt estrictes. L'Ajuntament de Cruïlles també va obrir el corresponent expedient per vulneració urbanística, explica l'alcalde Ramon Nadal, ja que per construir res dins un PEIN primer cal demanar llicència municipal i després que els departaments de Medi Ambient i Política Territorial de la Generalitat n'informin a favor.

La normativa del PEIN

La preceptiva llicència municipal s'atorgarà en funció de si els treballs s'ajusten o no a la normativa del PEIN. Però -diu la resolució que aprova el Pla Especial de delimitació definitiva i de protecció del medi natural i del paisatge de les Gavarres- a l'espai no hi estan permeses les obres de nova planta excepte si són "d'utilitat pública i d'interès social, sempre que es demostri la seva viabilitat ambiental. A tal efecte, prèviament a l'autorització administrativa del projecte corresponent cal sotmetre'l al procediment d'avaluació d'impacte ambiental". L'alcalde Nadal admet que, si la construcció no és legalitzable caldrà treure-la.

Les construccions il·legals no són gens rares en finques grans on els propietaris parteixen de la idea errònia que el terreny és seu i hi poden fer el que vulguin. A Lloret de Mar hi ha l'exemple més sonat dels darrers mesos: Can Juncadella.

Els amos han convertit part del bosc mediterrani que envolta la casa en un jardí creuat per grans camins pavimentats, han construït escales per accedir a cales recòndites i fins i tot van cobrir de sauló una platja de còdols. Medi Ambient els ha obert almenys quatre expedients per vulnerar la normativa del PEIN, en aquest cas el de cala Morisca.