Catalans i espanyols en general són tan desgraciats que inclús quan una vaga es convoca a França en resulten els més perjudicats. Amb tota seguretat els sindicats francesos no tenien els treballadors espanyols en el punt de mira quan van decidir mobilitzar-se contra la reforma laboral del seu govern, però el dia que han elegit per sortir al carrer i aturar el país amb una vaga general no podia ser pitjor: el 12 d'octubre, festiu a tot l'Estat espanyol. I no un 12 d'octubre qualsevol, sinó el de 2010, que cau en dimarts i que representa per a molta gent un pont de quatre dies i, per tant, una gran oportunitat per visitar algunes de les ciutats europees posades a l'abast dels gironins per Ryanair.

Amb l'anunci de la vaga francesa el dia 12, molts dels que han marxat de viatge esperant tornar a casa el dia 12 trobaran seriosos problemes per fer-ho, quan no la directa impossibilitat, ja que Ryanair ha cancel·lat -de moment, i no seria estrany que la xifra augmentés- els vols que havien d'arribar a Girona el 12 d'octubre procedents de Kaunas (Lituània), Glasgow (Escòcia), Hamburg (Alemanya), Roma (Itàlia), Düsseldorf (Alemanya), Bolonya (Itàlia), i dos des de París, la capital de França. Així mateix ha suspès els que havien de sortir de Girona cap a les mateixes ciutats. Com es veu, no es tracta només de vols procedents o dirigits a ciutats franceses, sinó que seran afectats per la vaga d'altres que simplement havien de sobrevolar l'espai aeri francès, ja que l'aturada dels controladors així ho comportarà.

Però no només resultaran perjudicats els viatgers procedents de les vuit ciutats esmentades. A banda que amb tota probabilitat finalment la xifra de vols suspesos amb sortida o arribada a Girona serà superior a l'anunciada ahir per Ryanair, altres vagues similars també convocades a França han suposat retards -inclús de diverses hores- en molts altres vols.

Companyies com Ryanair, que per motius de rendibilitat compten amb les tripulacions i avions justos per efectuar els seveis previstos, veuen com qualsevol anul·lació o retard provoca un efecte dominó sobre tota les resta de vols que aquella nau ha de dur a terme. No serà estrany, per tant, que viatgers que tenen previst tornar a Girona després de passar quatre dies de pont en una ciutat en principi no afectada per la vaga, ho facin algunes hores després del previst.

Canvi de bitllet o diners

Ryanair, a Girona la principal aerolínia afectada per la vaga, ofereix la possibilitat als viatgers afectats per la vaga de rebre el reemborsament del preu del bitllet del viatge cancel·lat, o de canviar-lo pel següent disponible. Cap de les dues opcions, però, no solucionarà l'embolic d'aquells gironins que estan ja de viatge i tenen previst tornar dimarts per reincoporar-se dimecres a les seves obligacions.