"L'orfebreria gòtica catalana ha recuperat la seva esplendor". Amb aquestes paraules la ministra de Cultura, Ángeles González-Sinde, va fer entrega a Banyoles de l'antic reliquiari del segle XV espoliat ara fa poc més de 30 anys per René Alphonse van den Berghe, més conegut com Erik el Belga, el lladre d'obres d'art més important d'Europa. Des d'ahir, l'arqueta de Sant Martirià torna a lluir al monestir de Sant Esteve de Banyoles gràcies a un minuciós procés de restauració a Madrid.

Amb aquesta presentació no es dóna per tancat el llarg periple de negociacions i investigacions per recuperar la totalitat de la magnífica obra gironina, malgrat que la ministra de Cultura -ben fet que fa- precisi que aquest qualificatiu es fa extensible a Catalunya i a la resta de l'Estat espanyol. La restauració ha permès, en paraules de González-Sinde, que "els visitants, tota la comarca i tots els interessats en el patrimoni històric espanyol vegin aquesta com una de les obres emblemàtiques de l'orfebreria gòtica catalana, que ha recuperat la seva esplendor". O almenys en la seva pràctica totalitat.

De fet, Erik el Belga va robar 26 figuretes -de les quals set encara estan desaparegudes- i dos relleus laterals, amb un total de 28 peces que componen el conjunt del reliquiari. Serà durant la missa del proper dissabte 23 d'octubre, vigília de la festa de Sant Martirià -i per extensió de la Festa Major- quan els cors dels banyolins, aquells que durant tres dècades han viscut orfes "sense la joia més preuada de la ciutat i de la comarca", com va dir ahir l'alcalde, Miquel Noguer, es retrobin per contemplar l'arqueta del seu patró.

Alegria, agraïment i satisfacció. Tres paraules que van sortir ahir en boca de les autoritats en els seus parlaments dins el monestir. La ministra va felicitar el treball dels tècnics, restauradors i investigadors i va desitjar que la relíquia "tingui una llarga vida", després de recalcar que "espoliar el patrimoni històric no és només un delicte material" sinó que estem "davant el robatori de la vida afectiva i de la memòria de molta gent".

En el mateix sentit, l'alcalde de Banyoles també va voler recordar tots els personatges de la població que al llarg de 30 anys han treballat per "recuperar unes relíquies on tots ens sentim identificats" mentre que el Bisbe de Girona, Francesc Pardo, va destacar que ahir era un dia "feliç i de goig" no només per a Banyoles, sinó també per l'església diocesana de Girona.