El Pla Únic d'Obres i Serveis (PUOSC) repartirà, durant l'any 2011, més de 35 milions d'euros a les comarques gironines. Aquesta xifra experimenta una lleugera davallada respecte a l'any passat, quan inicialment s'hi van destinar 37,5 milions d'euros però se n'hi van acabar invertint 39,8 després d'algunes al·legacions. La directora dels serveis territorials de Governació a Girona, Mireia Mata, explica que ja estava previst que succeís així: "Té sentit, perquè a mesura que vas avançant en el mandat hi ha menys demandes, perquè els ajuntaments han preferit fer les obres abans, ja que el 2011 serà any d'eleccions municipals i el 2012 hi haurà potser un altre context", assenyala. Per això, la Generalitat ja calculava que entre 2008 i 2010 hi hauria la major quantitat de demandes, i que la xifra disminuiria de cara als dos anys següents.

Els més de 34 milions d'euros que invertirà la Generalitat a les comarques gironines serviran per finançar un total de 203 actuacions. I malgrat representar una lleugera davallada respecte a l'any anterior, les comarques gironines seran el segon àmbit territorial -després de l'àrea metropolitana- que s'emportaran un percentatge més alt de pressupost. Així doncs, Barcelona i rodalies rebran el 22% dels diners repartits al conjunt de Catalunya, mentre que a Girona hi anirà a parar gairebé un 21%.

Mata va mostrar-se satisfeta perquè aquests 34 milions serviran per reactivar l'obra pública a les comarques gironines, i va remarcar que, en un context de retallades en tots els pressupostos, el PUOSC s'ha aconseguit pràcticament mantenir. En aquest sentit, va assenyalar la necessitat d'apostar pel món local i dotar-lo de suficients recursos.

Amb el que sí que s'han trobat molts municipis és amb la dificultat d'executar les obres, perquè a causa de la crisi econòmica els és difícil trobar el finançament complementari. Tot i això, Mata destaca que cap ajuntament renuncia a la subvenció, sinó que o bé reformulen el projecte per fer-lo menys ambiciós i rebaixar-ne el pressupost o bé sacrifiquen l'obra que tenien previst tirar endavant i en realitzen una altra de més senzilla. "Aquest redimensionament és un exercici de responsabilitat", diu Mata.

Entre les principals actuacions que es subvencionaran, destaca la conversió de Can Marfà en biblioteca i centre cívic, a Girona (981.000 euros), la construcció de la biblioteca i l'arxiu municipal de Sils (983.000 euros), l'adquisició de la Casa Nouvilas, a l'Alt Empordà (907.000 euros) o una nova fase de la rehabilitació de la Coma Cros de Salt (880.000 euros). També rebran quantitats destacables la reforma i l'adequació de l'entorn de la masia Bas, a Platja d'Aro (800.000 euros), la primera fase del centre intergeneracional rural de Madremanya (774.00 euros), la construcció del centre per a la innovació i aplicació de la biomassa de la Selva (650.000 euros), l'ordenació i la dotació de serveis de la rambla Joaquim Ruyra i les seves rodalies, a Blanes (650.000 euros) , la construcció de la nova llar d'infants de Calonge (616.000 euros) i la nova biblioteca de Caldes (550.000 euros).

Al conjunt de Catalunya es distribuiran fins a 459,35 milions d'euros, que permetran tirar endavant 1.171 actuacions. La majoria d'obres es concretaran en urbanitzacions, pavimentació, conservació de la via pública, abastament d'aigua i equipaments culturals, esportius o docents. Del total de la inversió, el departament de Governació aporta 146,46 milions d'euros, mentre que la resta de la inversió anirà a càrrec de les diputacions provincials.