El Consell dels Il·lustres Col·legis d'Advocats de Catalunya ( Cicac) denuncia que l'administració "continua denegant el dret fonamental a l'assistència lletrada" als estrangers sense papers que intenten entrar en territori espa?nyol per la Jonquera o Portbou. I no només això, sinó que la darrera queixa que el Col·legi d'Advocats de Figueres ha fet arribar a la Defensora del Poble María Luisa Cava de Llano és que no se'ls cita quan la Policia Nacional inicia un procediment d'expulsió, tot i que la clau del conflicte està en el mecanisme de readmissió a França de les persones a qui es nega l'entrada a l'Estat. Les queixes sobre el funcionament del torn d'ofici respecte als afers d'estrangeria estan ?exacerbades des de 2006 i no hi falta qui hi atribueix, tal com fan sindicats de policia com ara el CEP, una motivació crematística per part dels advocats.

El fet és que el Defensor del Poble i administracions com ara el Tribunal Superior de Justícia del País Basc, mitjançant jurisprudència, donen la raó a la postura dels advocats figuerencs, destaca el vicedegà del Col·legi d'Advocats de Figueres, Joan Ramon Puig. "La policia destaca que la readmissió d'estrangers a França després de negar-los l'entrada a l'Estat no exigeix cap formalitat. Tan sols se signa un paper entre les policies espanyola i francesa. Quan els francesos apliquen aquest conveni sí que donen un certificat a la persona que és retornada a Espanya conforme no ha estat admesa. Nosaltres a més considerem, i també ho fa el Defensor del Poble, que la denegació d'entrada comporta que neixi el dret a assistència lletrada i intèrpret, i que la resolució de denegació ha de ser raonada".

La suposada vulneració dels drets dels estrangers a Girona va ser ahir una de les principals conclusions de la IV Jornada de Fronteres Interiors organitzada pel Cicac, que es va celebrar a Tarragona i que va comptar amb el suport de la Defensora del Poble, María Luisa Cava de Llano. Els advocats catalans van donar suport a la postura dels figuerencs i van denunciar la "greu vulneració de drets" que pateixen els estrangers que intenten entrar en territori espanyol per la Jonquera o Portbou, així com per altres fronteres interiors i exteriors de la Unió Europea, en no oferir-los el dret a un advocat i un intèrpret.

En el rerefons de l'argument legal dels lletrats figuerencs -els d'Irun, al País Basc, es troben amb el mateix conflicte i són igual de ?reivindicatius- hi ha una suposada vulneració de l'esperit del tractat de Schengen, que preveu la lliure circulació de persones dins de l'espai europeu. Els lletrats carreguen contra la policia advertint que, si enguany s'han fet 3.010 persones a la Jonquera i 901 més a Portbou, la policia s'està dedicant al control fronterer de persones, cosa que no pertoca a la separació entre Girona i França. Per exemplificar la suposada vulneració dels drets dels immigrants en aquests punts, Puig va assegurar ahir que "mai no hem fet una sola assistència de torn d'ofici per denegació d'entrada d'un immigrant".