El Departament de Salut no ampliarà la plantilla d'inspectors per controlar que la llei antitabac es compleixi. Considera que la gent ja hauria d'estar conscienciada i que per tant, amb la plantilla habitual, ja n'hi hauria d'haver prou per garantir que es compleixi.

La conselleria creu que "no hi haurà problemes per fer complir la normativa" però adverteix per si de cas que "s'aplicarà la llei amb totes les seves conseqüències des del moment que entri en vigor", el dia 2 de gener. Per tant, "no es farà els ulls grossos i es començarà a sancionar els infractors de bon començament".

La llei antitabac, formalment Llei de mesures sanitàries enfront el tabaquisme i reguladora de la venda, el subministrament, consum i publicitat de productes del tabac; és una modificació de l'anterior llei, aprovada l'any 2005.

La nova normativa prohibirà fumar en tots els espais públics tancats i en alguns a l'aire lliure. És a dir, no es podrà fumar en bars, pubs, restaurants, discoteques, pavellons, etc.; ni tampoc en parcs infantils, col·legis o recintes hospitalaris. Sí es podrà fumar a les terrasses i estadis a l'aire lliure i en els espais habilitats de les presons i psiquiàtrics. També es podrà fumar als hotels, que podran tenir habitacions per a fumadors. Aquestes habitacions, però, no podran superar el 30% de l'aforament de l'establiment, hauran de ser sempre les mateixes i tenir un sistema de ventilació independent.

L'aprovació de la llei no va estar exempta de polèmica. En la tramitació parlamentària es van intentar introduir esmenes sense èxit. Les principals feien referència a la possibilitat que els locals públics poguessin tenir habitacles sense personal per a fumadors i la demanda que l'Estat compensés aquells empresaris que van fer modificacions als seus locals en compliment de la llei anterior.

En aquest sentit, el diputat d'ERC, Francesc Canet, lamenta que no s'hagi aprovat aquesta esmena ja que "es tracta d'una qüestió de justícia davant molts empresaris, sobretot catalans, que van fer els deures i es van adaptar a la llei". La diputada de CiU Montse Surroca coincideix amb Canet: "Em sap greu que els empresaris que van fer reformes no tinguin ajudes", i es queixa que no s'hagués aprovat l'esmena "perquè els empresaris que van fer els deures tinguin compensacions".