Si està llegint aquest diari en un dels pocs bars oberts en diumenge, faci una ràpida ullada al seu voltant i fixi's com la gent ha deixat de fumar. Es podria tractar d'un esforç col·lectiu per complir una promesa de Cap d'Any però, per si no ho sabia, a partir d'avui entra en vigor la reforma de llei que prohibeix fumar a tots els espais públics tancats: bars, discoteques, bingos, restaurants, estacions, aeroports, transports, hospitals, parcs infantils... Adéu a les cigarretes que han acompanyat durant anys els cercles de converses als cafès, el final d'un sopar en un restaurant o, el que dol més entre els fumadors joves, a les discoteques.

Els pocs clients fumadors que ahir -dia festiu- van passar una estona al bar es mostraven resignats, conscients que aquells eren els últims cigarrets. I ara què? És a dir, a partir d'avui. Davant aquesta pregunta, respostes variades. Alguns entraran a formar part de la xifra de més de tres milions de fumadors que, segons un estudi, intentaran deixar de fumar en els quatre primers mesos de l'any. És el cas de Nabil El Mabrouki que, assegut a la terrassa d'un bar, creu que la llei l'ajudarà a deixar aquest hàbit.

Entre els consultats existeixen perfils de clients fumadors. Primer els que fins ahir anaven al bar per fumar, com una de les raons de pes. Ho explica en Ferran Baltrons, un client que solia anar-hi abans o després de la feina per llegir el diari o desconnectar i, per descomptat, fumar. "Ara faré el cafè a casa o no el faré", explica. Un segon perfil de client fumador seria l'exemple del jove Sergio B., de 19 anys, qui assegura que a partir d'ara optarà pel mal menor: deixarà d'anar al bar habitual per buscar-ne un amb terrassa (i estufes, si pot ser). Finalment un tercer grup serien els que consideren prioritària una bona conversa amb els amics o menjar-hi, entre els exemples, i es resigna a sortir a fumar a les portes del local.

A altra banda de la barra trobem els restauradors, cambrers i els que, en general, donen un servei de cara al públic. La principal preocupació a dia d'avui és l'aplicació de la norma. Si en alguna cosa coincideixen els que defensen la norma i els que no hi estan d'acord és que portarà el seu temps. Els cambrers es poden veure obligats a exercir de policies, tal com reconeix el responsable del bar Studio Store Coffee de Girona, Manuel López, que espera "tenir la col·laboració de la gent, però hi haurà qui no ho entengui", assegura. "Segurament tindré més problemes amb els més joves, que poden ser més radicals". López creu que els bars amb terrasses es veuran beneficiats però pel que fa la prohibició opina, com la majoria de fumadors i no fumadors, que "al final ens hi acabarem acostumant. I els cambrers ho notarem".

Entre els no fumadors l'ambient ahir era d'optimisme i alegria. Són conscients que al principi pot costar entre els que fumen però que a la llarga serà beneficiós, tot i que alguns, com la Maria Rosa Sánchez, ja els semblava bé la separació de bars en espais habilitats.

Sigui com sigui, a partir d'avui es veurà si es compleix la norma o no i en quins llocs: pobles petits, grans, ciutats... Interessant serà l'experiment de les discoteques amb els fumadors/bebedors congregats a les portes, més quan els mateixos porters solen indicar -amablement- que millor no reunir-se allà per evitar problemes amb els veïns. Només és segur que, en tornar a casa, els cabells i la roba ja no faran pudor de tabac.