La nova llei antitabac, que prohibeix fumar en tots els establiments públics tancats i en alguns espais oberts, es va estrenar ahir sense grans contratemps i amb la resignació dels fumadors, molts dels quals van canviar la barra del bar per les terrasses. L'enduriment de la legislació vigent des de 2006 implica que no es pot fumar en cap local, tampoc a les discoteques, els bars i als restaurants.

Aprofitant les suaus temperatures d'ahir, es va poder veure una estampa poc usual a l'hivern: el ple complet de les terrasses dels bars, com va ser el cas de la ciutat de Girona, però també en tantes altres poblacions de la província, preses -literalment- pels fumadors. Si a la terrassa, a més, hi tocava el sol, trobar una cadira era quasi impossible. Si la disjuntiva del fumador era escollir una terrassa d'un o altre bar, i en zones on potser no tocava tant el sol, el client optava per acomodar-se prop de les estufes que seran, a partir d'ara i fins a la primavera, les aliades per combatre el fred de qui no vol renunciar a una cigarreta mentre es pren alguna cosa al bar. I no en són precisament pocs.

De fet, en declaracions a Catalunya Ràdio, el responsable d'una empresa que fabrica estufes per a terrasses va assegurar ahir que en les últimes setmanes les vendes han augmentat prop d'un 20%. Molts dels bars que encara no en tenen s'estan plantejant incorporar-les als seus establiments i es preveu com una de les possibles solucions per no perdre clients fumadors. Aquests, van passar resignats el primer dia de l'aplicació de la norma mentre que els no fumadors celebraven aulleugerits l'enduriment de la llei.

No obstant això, es van detectar casos puntuals de despistats o intents amagats d'encendre una cigarreta que van ser correctament advertits per part dels amos dels establiments. Pel que fa a l'afluència de clients, n'hi va haver alguns, consultats per aquest diari, que van assegurar que no han notat una davallada i, en alguns casos, l'han augmentada tot i que no amagaven la preocupació davant la possibilitat d'una baixada en la facturació. Es tracta, principalment, dels que no tenen permisos per instal·lar taules a les voreres o en terrasses tot i que esperen compensar-ho amb l'entrada de nous clients.

Contents estaven molts dels cambrers, també consultats per aquest diari, que van celebrar la mesura. "Ara ja no sóc ni fumadora passiva", va assegurar Helena H. d'un bar del centre de la ciutat. "Es nota en l'ambient", va sentenciar.

Denúncies anònimes

Si a vostè observa una persona o local que incompleix la llei, Facua-Consumidors en Acció ha habilitat una pàgina web perquè els usuaris puguin denunciar els incompliments, dels quals aquesta organització donarà trasllat posterior a les autoritats sanitàries competents. I les notificacions poden ser anònimes.

Per la seva banda, l'Associació Nacional d'Empresaris per la Qualitat de l'Oci va denunciar l'"autèntica indefensió" d'aquests professionals davant les possibles reclamacions i inspeccions derivades de l'incompliment de la llei per part del públic. Al·lega l'esmentada associació que aquestes empreses "no disposen de cap mecanisme legal per obligar el públic a complir la llei però, paradoxalment, són responsables i poden ser sancionats amb multes de fins a 10.000 euros per l'incompliment" dels clients.

Segons va pronosticar al diari Público la ministra de Sanitat, Política Social i Igualtat, Leire Pajín, els incompliments de la nova normativa seran "minoritaris", perquè serà la mateixa societat la que exigeixi que es respecti el seu dret a gaudir del seu oci en espais sense fums des del primer dia.

No ho té tan clar el Defensor del Pacient, que va fer una crida a la desobediència de la llei en el referent a no fumar en la proximitat d'hospitals o col·legis i va reptar el Govern a prohibir "de manera total i absoluta" el tabac en lloc de fer una normativa com aquesta.

La Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària calcula que tres milions de fumadors intentaran deixar l'hàbit en els quatre primers mesos de l'any. Per ajudar en aquest propòsit, aquesta societat científica ha penjat una sèrie de consells pràctics en la seva pàgina web, en la qual recorda que el tractament farmacològic triplica les possibilitats d'èxit.

Amb tot, les primeres hores d'aplicació de la llei van transcórrer amb normalitat i els clients van respectar la prohibició de fumar dins d'uns bars i restaurants que es van apressar a retirar els cendrers dels seus establiments.

Alguns locals van rebre queixes de clients que pretenien fumar, però el fet cert és que la majoria de fumadors van assumir el canvi legal que ja els obliga a sortir al carrer o a ubicar-se en terrasses per poder fumar una cigarreta.