Els representants de l'esquerra abertzale Rufi Etxeberria, Txelui Moreno, Mirian Beitialarrangoitia i Miren Legorburu, van qualificar ahir de "valent i d'abast històric" el comunicat emès per ETA que, al seu parer, crea les condicions per a una nova negociació. En aquest sentit, creuen irresponsable discutir sobre la desaparició de la banda o analitzar el comunicat en clau de suficiència o insuficiència.

Durant la roda de premsa Moreno, en castellà, i Beitialarrangoitia, en euskera, va assegurar que d'aquesta manera, "s'aprofundeix de manera plena l'aposta per un procés democràtic que ve plantejant l'esquerra abertzale, creant les condicions necessàries per a una inajornable normalització política com avantsala d'un procés de diàleg i negociació inclusiu i integral entre totes les forces polítiques basques".

Per això, van considerar que abordar una lectura de la declaració d'ETA "en termes de suficiència i insuficiència, manteniment de presumptes tutelatges o la no desaparició" és un "irresponsable intent de desvirtuar el seu contingut i enganyar a la societat". Al seu parer la declaració d'ETA d'alto el foc permanent, general i verificable d'ETA "respon satisfactòriament" a la demanda que la Comunitat Internacional a Brussel i importants sectors de la societat basca van realitzar a Gernika, tant a ETA com el Govern espanyol, per "aportar a un escenari de no violència amb garanties i normalització política".

Segons la seva opinió, la decisió adoptada per ETA obre de "forma clara i inequívoca" l'oportunitat de "avançar de manera irreversible cap a un marc de pau i solucions democràtiques".

Creació del grup de contacte

Així mateix van assegurar que, amb el comunicat, es compleixen els requisits per a la posada en marxa del Grup Internacional de Contacte anunciat fa unes setmanes per representants de la Declaració de Brussel.les. Per a l'esquerra abertzale, davant d'un "esdeveniment d'aquesta envergadura" l'Estat, Govern del PSOE, el conjunt de la classe política i agents socials i sindicals "han de valorar l'abast de la mateixa actuant amb la responsabilitat i alçada de mires que la societat basca i comunitat internacional demanen per superar definitivament el conflicte polític i totes les seves tràgiques conseqüències". En aquest sentit, van estendre aquesta demanda "per la seva implicació i responsabilitat" al Govern francès.

Moreno també va assenyalar que l'esquerra abertzale espera que "més enllà de posades i de discursos que pretenen mantenir les inèrcies clàssiques de cada opció política", l'"inqüestionable valor de la decisió sense precedents" adoptada per ETA, obriu una etapa en què "es comenci a construir positivament l'escenari que la majoria de la societat basca i, fins i tot l'espanyola, desitgen".

Aposta democràtica

Finalment, l'esquerra abertzale es va reafirmar en l'aposta política definida en el document Zutik Euskal Herria i en l'impuls d '"un nou projecte polític i organitzatiu amb compromisos ferms per les vies polítiques i democràtiques". A més, va apel·lar al "treball militant en pobles i barris" i va fer una crida "a construir, amb il.lusió i compromís, un futur de pau i solucions democràtiques". I també a no "perdre un minut, perquè això serà l'aval definitiu perquè tot això arribi a bon port", va subratllar.