José Luis Rodríguez Zapatero no contempla el diàleg amb ETA. El president del Govern va ser ferm respecte el comunicat d'alto el foc de l'organització terrorista: "No permetre cap engany". El líder de l'Executiu va mantenir que el missatge de la banda "no serveix" i que, si Batasuna vol "tenir alguna possibilitat" de participar en unes eleccions, haurà de desvincular-se d'ella.

El Govern no permetrà "cap engany", ni acceptarà "cap condició política" que pugui contribuir que ETA aconsegueixi els seus objectius. Zapatero va assegurar, en una entrevista a Antena 3, que ETA "ha de donar passes molt més contundents i definitives", fet pel qual el comunicat d'alto el foc "no serveix i és insuficient".

El cap de l'Executiu va insistir que l'únic que acceptaria el seu gabinet és "un comunicat de la dissolució definitiva" del grup terrorista. "El camí serà molt llarg", va advertir, perquè "només val el final definitiu d'ETA". Basant-se en això, Zapatero va asseverar que "no hi haurà cap tipus de diàleg, el que han de fer ja ho saben". A més, va defensar que els terroristes haurien d'acceptar que "l'únic horitzó que tenen és abandonar les armes i respectar les lleis".

Basant-se en això, el president del Govern va destacar que no s'"abaixarà la guàrdia" en matèria antiterrorista i que, per tant, es mantindran les polítiques desenvolupades fins ara, "igual que la unitat dels demòcrates". En aquesta línia, Zapatero va posar èmfasi que no es frenaran els arrestos: "Està clar que seguiran les detencions i que continuarem amb la persecució d'aquells que no respectin les lleis".

El cap de l'Executiu va mantenir aquesta actitud respecte Batasuna, afirmant que no podrà ser present a les eleccions municipals i forals de maig, llevat que es deslligui de l'organització terrorista. "La Llei és molt clara", fet pel qual l'única possibilitat del partit il·legalitzat és que ETA abandoni les armes, o bé que les dues organitzacions se separin. De qualsevol manera, també va assenyalar que els tribunals tindran l'última paraula en aquest assumpte, perquè és a ells als qui correspon "dirimir sobre partits".