Quan el dilluns dia 3 de gener va transcendir que Xavier Crespo seria el nou secretari general de Seguretat, en substitució de Joan Delort, l'alcalde de Lloret es va mostrar entusiasmat i il·lusionat amb el nou càrrec. Tant, que l'endemà mateix enviava una carta de comiat als treballadors municipals i la resta de grups polítics per explicar-los que durant les següents setmanes deixaria l'alcaldia per assumir el nou repte al Govern català. Dues setmanes i tres nomenaments després, però, aquest entusiasme s'ha traduït en inquietud. El seu nomenament encara no s'ha fet efectiu, malgrat que després de la sessió del Consell de Govern ja hi ha proclamats oficialment el 80% dels alts càrrecs, de manera que, tal com va dir el portaveu, Francesc Homs, l'executiu ja pot començar a treballar de debò. Malgrat que la versió de la Generalitat és que el mateix Crespo ha demanat més temps per deixar lligat el traspàs de l'alcaldia de Lloret, on ha estat vuit anys, en realitat ell mateix reconeix que no hi ha cap problema amb aquesta qüestió. Així doncs, la data del nomenament continua essent una incògnita, fins i tot per al mateix afectat.

El conseller d'Interior, Felip Puig, va confirmar el fitxatge de Crespo com a secretari general de Seguretat el dilluns 3 de gener, quan el nom del batlle lloretenc ja s'havia filtrat a la premsa. Tothom va donar per fet que el seu nomenament es faria efectiu en el Consell de Govern de l'endemà, de manera que Crespo va enviar la carta de comiat als seus treballadors i companys polítics i es va mostrar públicament "molt il·lusionat" davant d'aquesta nova responsabilitat. També va assegurar que deixaria l'alcaldia "en les properes setmanes", ja que preveia tenir massa feina com per poder compatibilitzar tots dos càrrecs, i assegurava que el traspàs de poders amb el seu substitut es faria en un ple extraordinari o en l'ordinari de gener, previst per a finals de mes.

El cert és, però, que el nom de Crespo no es va proclamar oficialment en el consell executiu del dimarts dia 4, fet que va sorprendre el mateix afectat. L'endemà va trascendir, a través de La Vanguardia, que Artur Mas s'havia enfrontat a Felip Puig per haver fet públics els nomenaments previstos malgrat les ordres del president de la Generalitat de reduir el nombre de secretaries i direccions generals previstes. Aquest seria, segons el rotatiu, el veritable motiu d'aquest primer retard en el nomenament de Crespo.

El nom de Crespo tampoc es va confirmar en el Consell Executiu de dimarts següent, malgrat que sí que es van aprovar els directors generals, que tenen un rang inferior al càrrec de Crespo. En aquell moment, els periodistes van preguntar al portaveu del Govern, Francesc Homs, el perquè d'aquest segon retard, i el representant de la Generalitat va respondre que havia estat el mateix Crespo qui havia demanat més temps per poder deixar lligat el seu relleu a l'alcaldia de Lloret. També va desmentir que s'hagués produït un enfrontament entre Mas i Puig pel nomenament de Crespo.

Relleu sense problemes

El cert és, però, que el relleu de CiU a Lloret no està essent especialment problemàtic. El partit ja s'ha reunit i sembla clar que el successor de Crespo serà Romà Codina, tercer tinent d'alcalde i l'únic que, de moment, ha presentat les signatures necessàries per convertir-se en candidat. Una altra opció hauria pogut ser Ignasi Riera, però ell mateix va dir que donaria suport a la candidatura de Codina. Ara, la decisió final estarà en mans de l'assemblea de militants del proper 27 de gener, en què s'haurà de prendre la decisió definitiva.

Mentrestant, Crespo continua esperant, ja que en el Consell de Govern d'ahir, el seu nom va tornar a quedar sobre la taula. Ell mateix reconeix que no hi ha "cap problema" ni amb el Departament d'Interior ni amb el traspàs de poders a l'alcaldia, però encara no sap quan podrà prendre possessió del càrrec. En aquests moments, la cúpula d'Interior ja ha estat dissenyada, i només queda pendent el seu nomenament. Segons va explicar ahir el maeix Francesc Homs, el Govern de la Generalitat ja ha nomenat un 80% dels seus alts càrrecs, de manera que a partir d'ara començarà a treballar de valent. De moment, sense Crespo.