"Quina fred!" va ser, segurament, una de les frases més utilitzades ahir pels gironins mentre entraven a qualsevol establiment comercial, habitatge o oficina amb calefacció. I, de ben segur que la segona va ser, "quina ventada!". La climatologia va fer bones les prediccions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) i la tramuntana va bufar amb força tant al litoral com a l'inteior de les comarques de Girona superant, en moment puntuals, els 150 km/h a l'alta muntanya. Aquest vent del nord, sec i fred, va provocar que la sensació tèrmica fos de molta fred. I a Blanes es va complir la previsió dijous que apuntava que cap al vespre hi podria caure calabruix. No obstant, si un revisa les temperatures mínimes de divendres es pot endur alguna sorpresa.

De fet, segons les dades recollides pel SMC, la matinada de dimecres a dijous va ser més gèlida que la del dijous a divendres. I és que durant la matinada de dijous el termòmetre va arrribar a baixar per sota dels 0º a municipis com Girona (-1º) o Cruïlles (-2). En canvi les temperatures mínimes registrades en aquest dos municipis divendres van ser 3,4º i 3,1º respectivament. De totes maneres, i en contra del que pot semblar més improbable, amb aquesta climatologia va caure una precipitació en forma de ruixat de neu granulada que tal com constanten les imatges van deixar emblanquinats la platja de Blanes i les carrers del municipi.

Però si bé les temperatures mínimes van pujar aproximadament uns 3º, les màximes van baixar bruscament. Aquest fet, acompanyat del vent fred i sec del nord, va provocar que la sensació tèrmica fos de molt de fred. En concret, el descens d'aquestes temperatures màximes va ser d'uns 6º. D'aquesta manera si les temperatures màximes van rondar entre els 12 i 13 º tant a la costa com a l'interior de la província durant el dijous, ahir divendres aquestes màximes van rondar els 6º. Excepte alguns punts de la Selva interior i els municipis de l'alta muntanya del Ripollès i la Cerdanya.

Fortes ventades

A les temperatures més fredes durant el dia, s'hi va sumar l'entrada d'aire vent del nord que va arribar a superar els 150 km/h a Setcases. En concret a Ulldeter i a 2.364 metres d'alçada. Lògicament, a Portobu va ser on es van registrar les ratxes més fortes de tramuntana, on es va arribar fins als 110 km/h. Els municipis de comarques interiors també van patir les ventades, però en menor mesura. D'aquesta manera, a la ciutat de Girona, el Servei Meteorològic de Catalunya va registrar ratxes de vent de fins 46 km/h.