El prestigiós xef va revolucionar l'edició del congrés culinari de Madrid l'any passat i, per no decepcionar aquells que esperaven que es concretés el nou projecte, ho ha fet de nou aquest any. Adrià, nomenat l'any passar el cuiner més influent de la dècada, va assegurar que la fundació busca crear "talent, creativitat i riquesa" però, sobretot, "tornar alguna cosa a la societat". Així, l'ampliació de les actuals instal·lacions permetrà emmagatzemar els coneixements que aquest emblemàtic espai ha recopilat al llarg de 50 anys d'investigació gastronòmica. Però no només això. També vol esdevenir un "ideari" en el qual pensar amb llibertat. "Tinc la sort de poder portar a terme aquest projecte", va dir Adrià durant la presentació tot assegurant que no descarten la possibilitat que la fundació es financiï a través de més patrocinadors, tenint en compte que es tractarà d'una fundació privada i pel qual ja compta amb entre 200 i 250 peticions.

Projectes vinculats al Parc

Des de l'anunci del tancament del Bulli i al llarg del 2010, Adrià va insistir en la seva voluntat de crear un "laboratori únic al món" que el convertís en un referent a nivell internacional així com una font d'inspiració vinculada a la creativitat i la innovació. Donava així per tancat el model convencional de restaurant. D'aleshores ençà, el xef ha anat desgranant poc a poc projectes vinculats a aquest nou espai. N'és un exemple l'acord que van signar el passat mes de setembre amb l'Ajuntament de Roses si el departament de Medi Ambient amb la possibilitat d'utilitzar espais com el Far, la Ciutadella o el Castell de la Trinitat per a dur-hi a terme iniciatives. Durant l'anunci es deixava a l'aire la idea que el conveni també tingués alguna cosa a veure amb les ampliacions que s'havien de dur a terme a l'espai. I és que a ningú se li ecapa que El Bulli es troba al Parc Natural del Cap de Creus, un espai protegit.

Un pícnic del segle XXI

L'únic projecte que va anunciar, però, va ser la idea de dur a terme un pícnic "del segle XXI" a Punta Falconera amb serveis d'Internet i noves tecnologies. Es tractava, van dir, d'un projecte embrionari però que, sens dubte anirà lligat a aquesta nova fundació que ahir es va presentar. Lligar natura i gastronomia. Precisament, l'objectiu que persegueix els nous edificis "sostenibles" que s'hi construiran i que situaran Roses al mapa internacional.

Tothom volia que el Bulli es quedés aquí i la comarca també busca beneficiar-se'n. Tant és així, que fins i tot la nova Escola d'Hosteleria li ha dedicat una aula i també s'hi han anunciat col·laboracions que, entre d'altres coses, implicaran classes magistrals del prestigiós cuiner i garantia de la "marca" Adrià per a donar-se a conèixer arreu del món.

"Llibertat per crear". Aquest és el lema que regirà la fundació en què es convertirà el que ha estat cinc vegades millor restaurant del món: El Bulli de Roses. L'anomenada "ElBulli Fundation" neix amb la intenció de ser una "ciutat" o "ecobarri sostenible" en un projecte considerat com "una prova pilot d'arquitectura sostenible" únic al món, que ha sorgit dels estudis de l'arquitecte figuerenc Enric Ruiz-Geli. El prestigiós xef Ferran Adrià va presentar ahir la seva nova aposta dins el Congrés de MadridFusión, on fa un any va fer públic el tancament del restaurant durant dos anys.

La nova fundació obrirà les portes l'any 2014 i costarà entre 600.000 i 800.000 euros, que es finançaran a través dels fons d'Adrià i els seus socis. "Això no és un joc, sempre ens hem llançat, encara que comencem amb un bon fons" va assenyalar, mentre que també va insistir que ni ell ni Juli Soler són milionaris i que estan corrent "un risc increïble".

Les investigacions que portin a terme es penjaran diàriament i de forma gratuïta a través d'Internet. Una fòrmula que, considera, és una manera de mantenir la "pressió" constant sense la qual Adrià pensa que no es pot crear. Tot i això, no ho farà cada dia amb els plats que elaborin. El que es farà públic són el que ell anomena "conceptes" per tal que d'altres puguin aplicar les seves pròpies creacions, seguint amb la seva màxima de "no copiar". Els plats, però, es podran consultar a la xarxa al final de cada temporada.

El nou projecte suposarà diversos canvis respecte del restaurant que actualment hi ha a la cala Montjoi. De fet, l'edifici no es destruirà però al seu voltant hi sorgiran nous espais. Així, l'actual edifici del Bulli es convertirà en una mena "d'arxiu" al qual tindran accés els visitants -a través de visites concertades i en mesos concrets- i també comptarà amb una sala de "brainstorming" que haurà de servir per al cinema, i finalment un espai que anomena "experience". Serà en aquest equipament on s'investigarà.

La fundació tindrà un equip fix de 15 persones a les quals se sumaran col·laboradors de diverses disciplines del pensament, a més d'un periodista que pugui informar del que hi passa. "Es canvia la proporció d'hores d'experiència per hores de coneixement", va remarcar Adrià.

Precisament, en aquest sentit, el xef va insistir en què no hi haurà normes però el que està clar és que el concepte del restaurant desapareix, tot i que fins ara aquest només obria sis mesos l'any i a l'hora de sopar. I és que, al seu entendre, les aspiracions del que ha estat en cinc ocasions el millor restaurant del món ja han arribat al seu límit: "Hem guanyat tot, ja no tenia estímuls".

"En el moment actual hi ha una responsabilitat molt important de l'empresari d'entendre que no tot ho pot fer l'administració. Nosaltres aportarem el nostre granet de sorra, a veure si en altres camps sorgeixen altres fundacions que encoratgin també a la creativitat", va insistir Adrià durant la seva defensa del concepte.

La idea és que, tant bon punt es tanqui el restaurant, s'iniciï el nou projecte. Per aquest motiu, quan al juliol s'acabi la temporada, Adrià farà un "regal" al seu equip durant aquest temps: dos anys i mig pagats, fins que s'obri de nou l'espai.