La reforma de les pensions que el Govern va aconseguir pactar amb els sindicats un dia abans d'aprovar l'avantprojecte de llei en el Consell de Ministres "va en la bona direcció", encara que deixa molts serrells pendents i és insuficient, segons els experts consultats.

Amb aquesta reforma, l'Executiu de José Luis Rodríguez Zapatero ha aconseguit pactar amb els sindicats i els empresaris la prolongació de la vida laboral als 67 anys, excepte en el cas de les carreres llargues de cotització que, amb 38,5 anys cotitzats, podran accedir al 100% de la pensió.

A més, ha ampliat a 37 anys el nombre d'anys necessaris de cotització per cobrar la pensió de manera íntegra als 67. També ha ampliat el període de còmput de la pensió de 15 a 25 anys i ha elevat l'edat legal per accedir a la prejubilació de 61 a 63 anys, entre altres coses.

Per al director executiu de Fedea, Pablo Vázquez, les reformes proposades pel Govern són "positives" i van en la "direcció correcta", encara que troba a faltar algun element que permeti ajustar el sistema cada cert temps en funció de l'evolució econòmica i també demogràfica sense necessitat de buscar "pactes agònics", tal com passa en altres països com ara Suècia.

Problema demogràfic

En aquest sentit, considera que la reforma proporciona certa "tranquil·litat" al sistema i li dóna "vida", encara que es "queda una miqueta curta" perquè no soluciona el problema demogràfic de manera "definitiva", només ho ajorna. "No és l'última reforma de pensions", assenyala Vázquez, per a qui poden tornar a sorgir dificultats en els pròxims 20 o 30 anys.

En aquesta mateixa línia es va manifestar el director del Servei d'Estudis de l'Institut d'Estudis Econòmics (IEE), Gregorio Izquierdo, qui va assegurar que el concepte de les mesures és "correcte" a causa del deute acumulat de la Seguretat Social i la crisi econòmica.

"Estan en la línia correcta i ben orientades", va assenyalar Izquierdo, després de recordar que, a més, tenen cert consens social. "Contribuiran a Així mateix, l'advocat de CMS Albiñana & Suárez de Lezo Alfredo Aspra va assenyalar que les mesures "van en la bona direcció i tenen tot el sentit" perquè els ciutadans s'incorporen més tard al mercat de treball, encara que creu que queden "molts serrells pendents". "Són mesures encertades perquè tendeixen que el sistema sigui més just", va assenyalar.

Les previsions

Des d'Inversis, el director de gestió, Fernando Hernández, creu que la reforma és interessant pel que suposa en termes de retallada de despesa per a l'Estat i d'estabilitat pressupostària, encara que no tindrà un efecte directe en els mercats financers, perquè aquests ja havien assumit la intenció del Govern de modificar el sistema de pensions amb o sense acord.

A més, Fernando Hernández creu que el pacte entre el Govern i els agents socials és un tema "més de tall social" que pot evitar la convocatòria d'una vaga general, però que no afecta uns mercats financers que estan més atents, segons el seu punt de vista, a l'evolució de les emissions de deute públic.