El Govern i els agents socials han arribat a un principi d'acord sobre pensions que inclou la possibilitat de jubilar-se amb 65 anys i cobrar el cent per cent de la pensió si s'han cotitzat 38,5 anys, enfront dels 35 actuals.

L'esmentat principi d'acord inclou l'allargament de l'edat legal de jubilació als 67 anys, amb 37 de cotització per percebre la pensió màxima i la possibilitat de jubilar-se anticipadament amb 63 anys (ara se n'exigeixen 61) però aplicant coeficients reductors a la pensió que variarien en funció dels anys cotitzats pel treballador. Respecte a altres qüestions de la reforma que encara queden per definir, el president de la Fundació IDEES, Jesús Caldera, es va referir a la possibilitat, com havien sol·licitat els sindicats, que se sumin als anys cotitzats, amb un màxim de dos, els períodes de formació dels becaris, així com el temps no cotitzat i dedicat per mares i pares al compte dels seus fills, que suposarà nou mesos de cotització per fill. Caldera es va mostrar convençut que es donarà cobertura a aquests col·lectius.

"El que cal definir ara és com", va dir Caldera, qui va afegir que el Govern és procliu a "obrir línies de negociació en aquest sentit", de la mateixa manera que ampliar la flexibilitat del temps de cotització per a aquells treballs considerats durs, "cosa que comptarà amb un reglament específic".

Caldera confia que el principi d'acord per a la reforma de les pensions té "possibilitats d'un ampli acord" parlamentari per a la seva aprovació definitiva "com a molt tard el juny", encara que va reconèixer que encara existeixen "serrells" per definir.

Segons el Ministeri de Treball, al tancament d'aquesta edició ja hi havia un principi d'acord, però encara quedaven alguns assumptes de la negociació pendents de tancar.

CCOO, no obstant això, va assegurar que només es podria parlar de principi d'acord després que es tanquessin aquests capítols de la negociació que encara estaven oberts.

A la patronal tampoc li constava a última hora d'ahir que estigués tancat el principi d'acord entre les tres parts, segons declaracions del president de CEPIME, Jesús Terciado, i del secretari general de la CEOE, José María Lacasa, qui va assegurar que la negociació encara tenia "molts serrells" pendents.

No obstant això, el vicepresident primer de la CEOE Arturo Fernández, va qualificar el principi d'acord de "raonable" i va assegurar que la CEOE havia participat "en totes les negociacions" i "ha pactat" el que el Ministeri ha comunicat.

Més canvis

Segons fonts pròximes a la negociació, sobre la taula estan concretant-se, a més, qüestions com que a les dones que han deixat de treballar per criar els seus fills se'ls tingui en compte aquest període a l'hora de cobrar la pensió, una de les recomanacions més innovadores del document que va presentar la Comissió del Pacte de Toledo.

El president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, va sopar dimecres amb el ministre de Treball i Immigració, Valeriano Gómez, i amb els secretaris generals de CCOO, Ignacio Fernández Toxo, i d'UGT, Cándido Méndez, per acostar postures sobre això, trobada a la qual no van assistir representants de la CEOE.

La cita es va produir després que CCOO llancés un ultimàtum al Govern advertint-li que, abans d'avui, quan el Consell de Ministres aprovarà el projecte de llei amb la reforma de les pensions, havia de rebaixar el nombre d'anys cotitzats que proposava (entorn de 40) perquè un treballador pogués jubilar-se als 65 amb tota la pensió.

El vicepresident tercer del Govern, Manuel Chaves, va dir que si finalment es tancava l'acord, Espanya seria "exemplar per a tota la Unió Europea".

Per la seva banda, el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, va afirmar que el principi d'acord obre un espai de negociació que podria traslladar-se a altres àmbits.