La Generalitat posposarà fins al final de la crisi econòmica les obres de construcció del nou Trueta, projectades per l'anterior Govern, però en cap cas es planteja qüestionar-les, tal com va assenyalar ahir el titular de Salut, Boi Ruiz. En declaracions a Catalunya Ràdio el conseller va declarar que la voluntat del seu departament és "aparcar" aquestes obres fins a la recuperació de l'economia catalana. Només un cop aquesta remuntada sigui plausible serà quan Salut projectarà un nou calendari.

"No les qüestionarem (fent referència a les obres), però en funció de les noves necessitats econòmiques posarem un nou timing, en funció del que duri l'actual situació econòmica. Si no es recupera en dos anys, haurem de moure el calendari dos anys mínim", va declarar sobre la qüestió.

El conseller va afegir que "Sabem amb certesa que en dos anys no es recuperarà l'economia del país, i per tant no començarem a créixer fins al 2013; per tant, revisarem aleshores si podem avançar", va asseverar.

"Més que passar la tisora, hem de tenir clar que hem de recuperar l'economia del país", va assenyalar Boi Ruiz, que va comparar l'actitud que ha de mantenir l'administració amb la d'una família que passa dificultats i que entre altres coses no deixa de fer les tasques i feines generals que feia, però sí que abandona despeses supèrflues.

Necessitats argumentades

La necessitat de construir aquest nou centre de referència per les comarques gironines ha estat reclamada per treballadors, usuaris i administracions públiques des de fa temps. L'any 2005 l'Institut Català de la Salut ja va plantejar-se la necessitat d'una reforma (que es tractava d'augmentar en un 50% la dimensió de l'actual hospital) a causa de la crescuda de la demanda assistencial. Entre les diferents propostes que es van plantejar, es va considerar com a única solució plausible la construcció d'un nou centre que substituís l'anterior.

Un altre dels arguments que tant l'Institut Català de la Salut (ICS) com la conselleria de Salut (llavors liderada per Marina Geli) van constatar per fer el nou centre era que la rigidesa de l'edifici existent no només condicionava sinó que impedia el seu correcte plantejament i organització, per tant, l'actual centre no podia quedar dret. També es va parlar de la inviabilitat per adaptar el nou programa funcional (que inclou incrementar els espais de l'hospital, millorar les condicions de treball i confort i ampliar les activitats assistencials) per l'obsolescència de l'edifici.

L'ICS i Salut van justificar el sobrecost final (la previsió total és de 324,7 milions d'euros) i els successius retards en la presentació basant-se en la necessitat de fer un projecte que acabés amb les deficiències sanitàries que comporta treballar en una estructura projectada fa més de 50 anys.