Les aportacions del Departament d'Ensenyament per finançar l'organització d'activitats a les escoles gironines durant la setmana blanca no arriben als 30.000 euros: 25.925, en concret. La major part d'aquests diners, 20.400 euros, s'han concedit a les Associacions de Mares i Pares d'Alumnes (AMPAs) que van sol·licitar subvenció; mentre que els 5.525 restants s'han atorgat a ajuntaments.

Una de les primeres actuacions del nou Govern de CiU va ser reduir en un 70% la partida destinada a ajuts per programar activitats durant les vacances d'hivern, per a la qual el Departament d'Educació del tripartit va pressupostar 800.000 euros. Finalment, la retallada efectuada per CiU ha deixat aquesta partida en 210.715 euros per al conjunt de Catalunya, a repartir entre totes les famílies i els ajuntaments que han demanat subvenció. Al gener, el Govern va informar que tan sols 212 dels 900 ajuntaments catalans havien sol·licitat aquesta ajuda. La Generalitat subvenciona l'organització d'activitats lúdiques a les escoles durant els períodes de vacances, utilitzant les instal·lacions dels centres educatius -tot i que també es poden realitzar sortides-.

Segons consta en resolucions de la Direcció General d'Atenció a la Família i Comunitat Educativa, la Conselleria d'Ensenyament ha subvencionat 19 ajuntaments gironins i en la majoria dels casos ho ha fet amb 255 euros per escola. Calonge és el municipi que ha aconseguit més diners, ja que el Departament li ha concedit un total de 765 euros: 255 per a tres centres educatius diferents -les escoles Mare de Déu de la Mercè, La Sínia i Pere Rosselló-?. Puigcerdà, en canvi, també ha demanat l'ajuda per a les activitats de tres escoles però només ha obtingut 255 euros per a una d'elles i 170 per a cadascuna de les altres dues. L'aportació més petita és de 85 euros, com la que percebrà l'Ajuntament de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura.

Pel que fa a les famílies, Ensenyament subvenciona 101 associacions de mares i pares d'alumnes que representen centres on estudien 6.241 alumnes de les comarques de Girona. Gairebé la meitat d'aquestes AMPA també percebran un ajut de 255 euros, mentre que més d'una quarta part en rebran 170 i les restants 85 euros.

Insuficient per a la Fapac

Fa un mes, la presidenta de la Federació d'associacions de mares i pares d'alumnes de Catalunya (Fapac), Imma Fuyà, va considerar totalment insuficient l'aportació de la Generalitat. Per demostrar-ho, la representant de les famílies va explicar que l'activitat normal d'un dels casals que s'organitzaran a partir de dilluns a Girona costa uns 20 euros diaris per alumne; és a dir, 100 tota la setmana. No només per la reducció d'aquesta partida, la Fapac ja ha manifestat diverses vegades el seu disgut per les retallades econòmiques del Govern català al sistema educatiu públic.

Les vacances escolars d'hivern que la setmana vinent es realitzaran per primera i última vegada -almenys durant el mandat de CiU-, no aturaran només els centres d'educació infantil, primària i secundària, sinó que també interrompran l'activitat lectiva de les Escoles Oficials d'Idiomes, de l'Escola d'Art d'Olot -l'única de Girona-, dels Centres d'Educació Especial, de les Escoles d'Adults i de les llars d'infants que depenen del Departament d'Ensenyament de la Generalitat.

Previsió d'absentisme

L'aturada, però, també afectarà ensenyaments desvinculats de la Conselleria d'Irene Rigau com ara els cursos de català per a adults que imparteix el Consorci per a la Normalització Lingüística. El motiu -d'acord amb les explicacions del Centre de Normalització Lingüística de Girona- és el previsible absentisme del seu alumnat, ja que la majoria són pares i a partir de dilluns tindran els fills a casa.

Així doncs, davant el risc de trobar-se sense estudiants a les aules, ja a principis de curs van incloure les noves vacances escolars al seu calendari i així es va informar a l'alumnat. Aquest Centre de Normalització ofereix cursos als centres cívics i a la Casa de Cultura de Girona, on sí que es mantindran les classes de dilluns vinent per complir el còmput d'hores total del curs.