Ustec·STEs reclama més professorat a Girona per atendre l'augment d'alumnat, que calcula que serà del 13,3% a primer d'ESO en els propers 5 cursos i de prop del 25% d'aquí a 10 anys. Per al sindicat, la jubilació de docents -que aquest any serà d'almenys 279- fa encara més necessari ampliar les plantilles. Així, per cobrir aquests dos factors, Ustec·STEs demana un mínim de 404 mestres i professors nous a les comarques gironines per al 2011.

Aquestes previsions es basen en dades de l'Institut Català d'Estadística (Idescat), a partir de les quals han arribat a dues conclusions principals: que cal un docent més per cada 7 dels que estan treballant i que s'ha de passar dels 66 instituts actuals a 75 o 76 en els propers 5 cursos.

Per aquests motius, Ustec·STEs s'oposa a les retallades i congelacions anunciades per Ensenyament i demana a la consellera Irene Rigau que s'ho replantegi, a més d'asseure's a negociar amb els implicats. Des del seu punt de vista, aquestes accions no ajudaran a reduir el fracàs escolar, l'objectiu que s'ha proposat assolir la Conselleria i que Ustec·STEs comparteix. El portaveu sindical Xavier Díez va afirmar que «no és acceptable que no s'incrementi el professorat el curs vinent» i va explicar que estan d'acord en eliminar la sisena hora a primària, però va aclarir que «no n'hi ha prou perquè ara pràcticament hi ha la mateixa ràtio de mestres i alumnes que abans de la seva implantació».

Demografia i educació

El sindicat ha analitzat la relació entre demografia i educació per preveure el creixement d'alumnes a Girona i la contractació de mestres i professors per atendre'ls. A l'hora de fer els càlculs, Ustec·STEs s'ha centrat en el padró continu de l'Idescat i no ha tingut en compte l'alumnat immigrant; tot i advertir que, malgrat la frenada provocada per la crisi, l'arribada de nouvinguts es manté.

Pel que fa a l'augment d'estudiants, el sindicat afirma que Girona passarà dels 113.211 actuals en tota l'etapa obligatòria a 118.521 el curs 2013-2014. Respecte de les jubilacions, Xavier Díez va explicar que s'estan jubilant els docents que van inciar la seva carrera professional als anys 70, «època del baby boom en què es va ampliar molt el nombre de professors». I va afegir que la previsió de places de reposició que caldrà cobrir no és real, perquè també s'haurien de tenir en compte les jubilacions anticipades o les excedències.

Díez va criticar la congelació de noves construccions i va afirmar que «quan s'envien criatures a un mòdul prefabricat s'està dient a les famílies que l'educació no és important». A més, va qualificar de «desastre» la implantació del pla de digitalització de les aules i va considerar que «si han de retallar, val més que retallin en màquines que en professors». Pel que fa a la setmana blanca, en opinió del portaveu d'Ustec·STEs, «va començar amb mal peu perquè va ser una decisió unilateral» i va apuntar que la subvenció d'activitats alternatives potser pertocaria a altres departaments de la Generalitat.