El gerent de Carreteres a Girona de Gisa, Jordi Vergé, i l'empresari Juan Mozo Llambi han quedat en llibertat provisional aquest divendres després de passar a disposició judicial per presumptes irregularitats en l'adjudicació d'obres de l'empresa pública Gisa. Tots dos s'han negat a declarar davant de la jutgessa per recomanació dels seus advocats ja que el cas està sota secret de sumari i no coneixien els fets concrets que se'ls imputen sinó només els delictes: suborn i maquinació per alterar els preus públics. Segons han explicats els advocats, Francesc Jufresa i Carles Monguilod, la fiscalia ha demanat presó provisional incomunicada, cosa que han considerat 'desproporcionat i no vist en 30 anys'.

Els dos detinguts han arribat al jutjat a primera hora del matí portats per la Guàrdia Civil però no han entrat fins poc abans de la una del migdia. No obstant això, Vergé i s'han emparat en el seu dret a no declarar.

La fiscalia ha demanat la presó provisional, però incomunicada, quan habitualment això es demana en casos molt extrems i puntuals. La jutgessa, però, els ha deixat en llibertat provisional amb càrrecs i amb l'obligació de presentar-se periòdicament al jutjat.

Els dos advocats s'han mostrat satisfets per la decisió de la jutgessa, que han considerat un bon senyal tenint en compte la petició de la fiscalia, el secret de sumari i el fet que la investigació comencés fa mesos i hagi inclòs intervencions telefòniques.

Jufresa, advocat de Vergé, i Monguilod, lletrat de Mozo, han criticat durament la petició de la fiscalia, i l'han qualificat de 'mesura extrema, excepcionalíssima i en aquest cas injusta'.

Tots dos també han volgut aclarir que el fet que s'hagin negat a declarar els seus clients no pressuposa que siguin culpables i han defensat la presumpció d'innocència.

Segons fonts properes a la investigació, els detinguts formarien part d'una trama orquestrada per diverses empreses de l'àmbit de les comarques gironines que s'haurien posat d'acord per repartir-se les obres. Així, segons el pacte, en cada obra l'empresa triada presentava l'oferta més baixa per assegurar-se que guanyava el concurs.

Val a dir que segons algunes informacions aparegudes aquest divendres, Mozo Llambi seria un alt càrrec de la firma Rubau i Tarrés, amb domicili a Verges. Una altra empresa que apareix com a implicada a la trama és Construccions Rubau, que té seu a Girona però també en té a Barcelona. El cas segueix sota secret de sumari al Jutjat d'Instrucció número 5 de Barcelona.