Endesa assegura que la xarxa elèctrica gironina tindria "menys avaries" si es repetís el temporal de neu de l'any passat, i afirma a més que el 85% de les reclamacions ja s'han pagat, una xifra que s'avé bastant amb el que opinen altres enquestats en aquest reportatge i que per tant s'ha de donar per bona. El director de la companyia a Girona, Francesc Vizcaíno, garanteix també que si calgués perquè es torna a donar un cas similar, la companyia instal·laria "tots els generadors necessaris" arreu dels municipis gironins.

Però com que la seguretat per evitar noves apagades passa per tenir la xarxa preparada, Vizcaíno afirma que Endesa aquest any invertirà 50 milions d'auros a les comarques gironines, un 40% dels quals es destinaran a aixecar quatre noves línies d'alta tensió.

El proper 8 de març, es complirà un any de la intensa nevada que va col·lapsar les comarques gironines i va trinxar la xarxa elèctrica de la demarcació. Només a la xarxa de baixa tensió, el temporal va deixar 5.999 avaries, i va arribar a vinclar i trencar més de 2.500 torres de tota l'estesa de mitja i alta tensió.

La intensa nevada va deixar 450.000 clients gironins sense llum, alguns de les quals durant més d'una setmana. Per tornar a aixecar tota la destrossa, que entre d'altres va comportar la renovació de 200 quilòmetres de cable, la companyia elèctrica Endesa va invertir 60 milions d'euros.En alguns moments, 1.660 operaris van treballar de manera simultània arreu de la demarcació. Les infraestructures elèctriques van quedar reparades l'1 de juliol, coincidint amb l'arribada de l'època de vacances, tot i que després la companyia ha pentinat diversos cops la xarxa elèctrica amb un helicòpter per detectar-hi punts febles.

En ple primer aniversari de la nevada, Endesa assegura que les infraestructures aguantarien més si es produís una situació similar. "Evidentment, no podríem evitar que hi hagués incidències, però es registrarien menys avaries", ressalta Francesc Vizcaíno.

També ressalta que la companyia ha elaborat un pla de contingència -atenent les peticions dels ajuntaments i de la Diputació-, que implica la instal·lació dels generadors que siguin necessaris arreu de la demarcació. De tota manera, els grups electrògens "no són la solució definitiva", sinó que aquesta passa per tenir la xarxa elèctrica preparada davant qualsevol eventualitat. Per això, dels 50 milions que aquest 2011 a les comarques gironines, un 40% es destinarà a la construcció de quatre noves línies d'alta tensió, de les quals en tres ja s'està treballant sobre terreny: la de 132 kV Bescanó-Salt i Bescanó-Olot, que depenen directament de la MAT; i de la de 132 kV Olot-Serinyà-Santa Llogaia-Figueres, que la companyia considera "vital" per reforçar el servei a la demarcació i que es troba "en una fase avançada".