La reforma del presbiteri de la Catedral ha estat motiu d´inacabables estires-i-arronses entre un sector dels historiadors gironins que considera que s´havia de presservar l´ordre litúrgic antic, i els canonges de la Catedral, partidaris d´introduir modificacions per adaptar el presbiteri a les normes d´un concili, el del Vaticà II, pràcticament mig segles després d´haver-se celebrat.

L´historiador Pere Freixas, director del Museu d´Història de la Ciutat de Girona, ha titllat en declaracions a aquest diari d´«atemptat» l´actual ampliació de l´espai destinat al clergues i des d´on es diu la missa de la Catedral de Girona. Per Freixas, amb aquesta modificació es posa fi a un presbiteri històric que s´havia mantingut invariable des de molts segles, i que moltes altres ciutats envejarien. L´historiador posa com a exemple les catedrals europees que, com Notre Dame de París, han mantingut l´ordre litúrgic medieval. Segons Freixas, sortosament els canvis introduïts són reversibles: «Espero que en un futur no gaire llunyà una nova autoritat recuperi el presbiteri històric».

La reforma del presbiteri s´ha estat discutint des del 1994, quan l´ara romànica i el baldaquí, aleshores en un pèssim estat de conservació, es van portar a restaurar i ja no es van tornar a exhibir, malgrat les crítiques rebudes per aquesta decisió. La Comissió del Patrimoni Cultural de Girona va tombar repetidament successius projectes de reforma presentats pel Capítol catedralici quan mossèn Gabriel Roura n´era el president. La Comissió del Patrimoni sempre es va oposar a la desaparició de la reixa de forja del segle XIV que encercla el presbiteri, tal com pretenien el clergues, que fins i tot van presentar un projecte en el qual aquesta pesada reixa podia desaparèixer sota terra com un ascensor. Finalment s´ha donat el vistiplau a una reforma que consisteix en l´afegit d´una plataforma desmuntable, sobre la qual es reordenarà reformat presbiteri, i que permetrà tornar a contemplar les esmentades joies catedralícies.

Finestral nord obert

A banda d´aquestes obres, aquests dies s´ha obert a la Catedral el vitrall de la façana nord que estava tapiat des de l´edificació de la nau única. Aquest vitrall permet l´entrada de nova llum que millora la visió de l´interior del temple. Els tècnics estan preparant el finestral per instal·lar-hi el vitrall expressament dissenyat per l´artista irlandès Sean Scully, guanyador del concurs fet per a l´ocasió. La Catedral continua pendent de trobar una solució a l´orgue de la nau cen tral i també de millorar l´exposició del tapís de la creació.