IMATGES DANTESQUES AL JAPÓ.Gran part de Natori City va quedar totalment arrasada, amb zones inundades i importants incendis.Cases i empreses van patir l'impacte primer del terratrèmol i després del tsunami. La localitat de Yamamoto va quedar completament inundada.

Vehicles i avions arrossegats pel tsunami a l'aeroport de Sendai. Un camió atrapat en una carretera destrossada a Fukushima.

El Japó va viure ahir el pitjor terratrèmol de la seva història moderna i el quart de més intensitat de la història de la humanitat, amb 8,9 graus en l'escala de Richter, un sisme que a l'hora de tancar aquesta edició ja havia provocat més d'un miler de morts i 88.000 desapareguts, ja que la destrucció és incalculable. Els efectes de la catàstrofe es van anar coneixent al llarg de la jornada: la central nuclear de Fukushima va patir un incendi i les autoritats van decretar una alerta nuclear per un escapament. Però el Japó no només va patir els efectes del sisme, ja que poc després va arribar un primer tsunami de deu metres d'alçada que va arrasar tot el que va trobar. Poc després es declarava l'alerta per tsunami a nombrosos països, com Rússia, Taiwan, Austràlia, Xile i Mèxic.

El sisme es va produir a 24 quilòmetres de profunditat, i l'epicentre va ser localitzat a 130 quilòmetres mar endins de Sendai, a l'illa de Honshu. El terratrèmol va tenir diverses rèpliques fortes al llarg de tot el dia, la més intensa de 6,6 graus a l'escala Richter i registrada a Nagano i Niigata, i a més va provocar un primer intens tsunami de deu metres d'alçada que va arrasar tot al seu pas, cases, automòbils i edificis. Ja de matinada hora local, es va decretar una altra alerta de tsunami.

El país va quedar destruït, i es van anar succeint les notícies de les conseqüències devastadores del sisme. Tots els ports japonesos van tancar, cancel·lant-se totes les operacions de càrrega i descàrrega. Però sens dubte les pitjors notícies les protagonitzaven les incomptables pèrdues humanes. Fonts oficials xifraven els morts en més de mil persones, en haver-hi més de 1.800 habitatges destruïts només a Minamisona, a la prefactura de Fukushima. A més, els desapareguts podrien ser 88.000. Les xifres van anar pujant durant tot el dia mentre es coneixien noves dades sobre el desastre.

El terratrèmol també va tenir com a conseqüència un devastador tsunami que va estendre l'alerta a nombrosos països del Pacífic, que no van tardar a reaccionar i preparar-se per al que podia succeir. Així, l'alerta de tsunami es va declarar a Rússia, Taiwan, Filipines, Indonèsia, Papua Nova Guinea, Austràlia, Nova Zelanda, Fiji, Mèxic, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panamà, Hondures, Xile, Equador, Colòmbia i Perú. En la majoria dels casos, les alertes eren de tipus preventiu (verd). No obstant això, els governs d'Equador i Xile va decretar l'estat d'excepció i va ordenar l'evacuació de les zones costaneres.

Als Estats Units, l'estat de Califòrnia va ser el més afectat pel tsunami. Així, a Crescent City una persona va perdre la vida i tres van ser violentament colpejades per l'aigua. D'aquestes, una roman desapareguda. Diversos centenars de persones van ser evacuades a Califòrnia per precaució.

Per part seva, el president dels EUA, Barack Obama, va afirmar que el seu país està disposat a enviar tota l'ajuda necessària al Japó després del "devastador" i "potencialment catastròfic" terratrèmol registrat en aquest país. Va instar els ciutadans residents a les zones afectades a obeir les ordres d'evacuació o allunyament.