Un de cada cinc estudiants menors de 14 anys de les comarques gironines fuma de forma habitual, segons un estudi del Grup d'Investigació en Psicologia de la Salut de l'Institut d'Investigació sobre Qualitat de Vida de la Universitat de Girona (UdG). La investigació, titulada «Etapes d'adquisició de l'ús i abús de substàncies tòxiques en adolescents», va estar dirigida per la doctora Sílvia Font-Mayolas i es basa en els resultats de les enquestes realitzades entre 1.624 estudiants d'ESO de diferents instituts públics de Girona.

Els resultats obtinguts mostren que el 81,2% dels estudiants es declara no fumador, però el 18,8% restant sí afirma ser consumidor d'aquesta substància. Els resultats de les enquestes realitzades entre els estudiants gironins d'entre 12 i 17 anys apunten que el 93% dels que asseguren no fumar afirmen, a més, que no tenen intenció de començar a fer-ho en els pròxims sis mesos.

L'altre 7% respon que té pensat començar a fumar durant els pròxims sis mesos (5%) o en tan sols un mes (2%). La iniciació al tabac s'incrementa entre els 12 i els 16 o més anys. L'estudi revela que entre els 12 i els 13 anys un 5,5% ja fuma des de fa sis mesos o més. Aquest grup s'incrementa fins al 22,9% entre els de 14 o 15 anys, i fins al 40% entre els que tenen 16 o més anys. Al seu torn, un 91,7% d'enquestats afirma no tenir cap intenció de fumar entre els 12 i 13 anys, un 69,8% entre els 14 i els 15, i un 62% entre els joves de 16 o més anys.

La precocitat és un dels temes més delicats

a tenir en compte quan es parla de tabaquisme en els adolescents, fins al punt que la investigadora apunta que la iniciació cada dia «més precoç» al tabac és una de les principals lluites a nivell social que s'han de dur a terme. «Aquestes dades suggereixen que una estratègia eficaç per evitar o endarrerir la iniciació al consum de tabac sigui enfocar els programes preventius cap a les conseqüències negatives del tabac, com poden ser la pudor o les molèsties als altres», conclou aquest estudi, que s'ha realitzat amb el suport de la universitat i del Ministeri de Ciència i Innovació entre altres.

Menys interès pel tabac

El Departament de Salut fa més de cinc anys que posa en marxa el programa «Salut i escola», una eina que té per objectiu millorar la salut dels adolescents a través d'accions de promoció de la salut, la prevenció de situacions de risc i l'actuació ràpida davant d'aquestes situacions, entre les quals es troba el tabac.

En aquest sentit, Salut constata que el perfil més comú de la persona que fa ús d'aquest programa és el d'una noia de tercer d'ESO a la qual li preocupen temes com la sexualitat i l'afectivitat (42%), l'alimentació (22%) i les addiccions (20%).

Aquestes xifres constaten que el tabac o les altres substàncies tòxiques i addictives preocupen menys que altres temes com l'alimentació o el sexe en el conjunt dels adolescents gironins. De fet, un informe de Salut corresponent a 2010 remarcava que havia registrat un total de 1.240 preguntes sobre tabac, mentre que 1.136 eren sobre alcohol i 847 sobre addiccions. Aquestes xifres contrasten amb les 2.324 consultes sobre salut afectiva i sexual i les 1.860 sobre trastorns alimentaris.