Els jutjats de Blanes, juntament amb els del Vendrell a Tarragona, són els més saturats de Catalunya ,amb prop de 2.000 casos pendents. Més, fins i tot, que el de Reus, que fa pocs dies va haver de tancar al públic. Així ho va denunciar el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Miquel Àngel Gimeno, en declaracions a Rac1, i va acusar el Govern de no ajudar prou a resoldre la problemàtica. Per la seva part, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va apuntar a la gran mobilitat de personal de Blanes i l'augment de casos durant l'estiu com a causes de la situació de saturació.

El president del TSJC va acusar ahir el Govern de no ajudar prou a desencallar el col·lapse dels jutjats i de frenar la contractació de nous funcionaris amb la retallada del 10% en l'àrea de justícia. La situació «s'agreuja quan en unes circumstàncies de personal que al voltant del 50% és de caràcter interí, el Govern de la Generalitat decideix prendre unes mesures de caràcter econòmic. Això repercuteix en el tema de la contractació», va destacar Gimeno. Els jutjats que tenen més casos acumulats són els de la costa, en especial els pobles que van de la Selva fins al Garraf, ja que a l'estiu es disparen els casos. D'aquesta franja, els punts negres són el Vallès, el Maresme i el Baix Llobregat. D'entre tots aquests, però, els que estan més col·lapsats són els del Vendrell i Blanes, amb uns 2.000 casos pendents.

En el cas de Girona, la qüestió que està més afectada per les acumulacions és tot el que fa referència a mercantil, tot i que la mateixa ràdio va informar que amb els reforços que hi ha hagut en aquest àmbit com a conseqüència de la crisi econòmica la qüestió s'ha pogut trampejar relativament bé.

Per la seva part, el president de l'Audiència de Girona, Fernando Lacaba, va explicar que ja fa temps que denuncia la situació del jutjat de Blanes i altres punts de la província també força saturats com és el cas de Figueres. «Blanes ja fa temps que és un dels jutjats més complicats de la província de Girona, sobretot perquè té Lloret, que durant l'estiu duplica la seva població i això fa incrementar els casos», va explicar Lacaba, que va advertir que «tant Blanes com Figueres són els dos punts vermells de les comarques gironines».

En el cas de Blanes, segons Lacaba, s'uneixen dues causes que provoquen el col·lapse. Per una banda, la gran quantitat de personal que es troba de manera provisional als jujats i, per l'altra, l'augment molt destacat de casos que es produeix durant els mesos d'estiu, com a conseqüència de la localització, que agreuja la situació del personal. «El principal problema és la gran mobilitat de personal. Més de la meitat del personal judicial de Blanes és interí», va destacar Lacaba. Segons va explicar el president de l'Audiència, els jutges estan poc temps i quan marxen s'hi ha d'enviar un substitut, que ha de tornar a revisar totes les causes abans de poder jutjar els casos. Lacaba va destacar, a més, que a vegades els «substituts» no tenen experiència judicial i això encara alenteix més tot el funcionament.

A la situació de provisionalitat i mobilitat del personal se li ha de sumar l'augment de casos que es produeix durant els mesos d'estiu. «A l'estiu s'incrementa moltíssim la feina, sobretot en penal. El turisme de la zona és de low cost i acostuma a generar problemes», va denunciar Lacaba, que va destacar que totes les zones turístiques registren un increment de població que fa augmentar els casos.

La situació a Blanes no és nova. Fa dos anys, el TSJC ja apuntava a la baixa qualificació de la plantilla, l'interinatge i la inactivitat dels jutjats de pau com a causes del col·lapse dels jutjats de la localitat. Tot i les mesures, la qüestió segueix sense resoldre's.