L'hospital Trueta tancarà els dos quiròfans que fins ara operaven a les tardes i reduirà la cirurgia major ambulatòria, en el marc del pla d'austeritat que ha de permetre retallar un 11,1% del pressupost del centre. Això comportarà, tal com s'havia previst, un augment de llistes d'espera i una reestructuració de la plantilla que repercutirà sobre tots aquells treballadors amb contractes eventuals.

Abans de la crisi, el Trueta comptava amb quatre quiròfans que realitzaven operacions no urgents (cataractes, pròtesis de genoll i maluc, pedres a la vesícula entre altres) a les tardes per reduir les llistes d'espera. En el marc del pla de xoc de Salut, dos d'aquests quiròfans ja no estaven operatius des de principis d'any. Ara, amb les mesures (encara provisionals) que proposa l'hospital, s'eliminaria l'activitat dels dos restants a partir de Setmana Santa i fins al proper octubre com a mínim. Això significa que el personal sanitari que es dedica exclusivament a aquests serveis (els metges ho fan com a hores extres) haurà de ser reubicat en altres serveis o torns, com per exemple durant les vacances d'estiu.

El pla d'austeritat del Trueta també inclouria una reducció de la cirurgia major ambulatòria, que actualment està parcialment externalitzada en altres centres com la Clínica Girona o la clínica Salus Infirmorum de Banyoles. No obstant, es mantindrien totes les operacions urgents, i també (de moment) serveis com el de cirurgia cardíaca.

Tal com va avançar Diari de Girona, les altres dues accions tindrien a veure amb l'estalvi de material (en aquest cas es preveu una reducció del 6% de la despesa en farmàcia) i també de contractes. Els sindicats també apunten a la reducció d'un terç dels contractes eventuals, tot i que de moment descarten una baixada de sous.

Els sindicats es reuneixen

Els sindicats van tornar a mostrar el seu malestar per les mesures d'austeritat promogudes per Salut. Per això avui es reuneixen per valorar la situació i decidir les accions que han de prendre en un futur, en les quals no es descarten mobilitzacions. En aquest sentit, qualifiquen les retallades de l'11,1% (uns 16 milions d'euros) d'«inadmissibles» i creuen que si el que es vol és retallar aquest percentatge, les mesures són «insuficients» i han d'anar «molt més enllà».

L'oposició política també va carregar durament contra les retallades a la sanitat pública. L'exconsellera de Salut, Marina Geli, va advertir a Com Ràdio que les xifres amb les quals treballa el departament suposen «tornar als pressupostos de 2008» i això, va afegir, «vol dir un expedient de regulació d'ocupació per al personal sanitari, alhora que caldrà treure prestacions o deixar de fer coses».

Per la seva banda, l'actual titular de Salut, Boi Ruiz, va prometre que «ningú no serà privat de cap prestació», i va anunciar que les mesures per contenir la despesa seran moltes, però «cap no creuarà la línia vermella en el que afecti la relació metge-pacient». Visiblement dolgut i amb to dur, Ruiz va matisar que no es farà pública cap mesura fins que es revisin les propostes que han presentat els centres, i això serà abans del 22 d'abril.