El Trueta ha de reduir 16 milions d'euros del seu pressupost, aproximadament l'11%. Li sembla excessiu?

A qualsevol persona li hauria de semblar excessiu. Són unes retallades molt bèsties, que a nosaltres personalment ens han sobtat molt.

Com pot afectar això als usuaris?

Aquí hi ha una triple vessant. Primer de tot, afecta als treballadors que estan en règim eventual, fent substitucions o cobrint baixes, perquè s'està parlant de regular contractes, i això vol dir més precarietat laboral. A més, als altres treballadors del sector públic també, si tenim en compte que ja venim d'unes altres retallades, les del 5% del sou. I després afecta sobretot als usuaris amb el tancament de quiròfans que farà augmentar les llistes d'espera. El sector viu amb por tot això, sobretot per com afrontarem aquest canvi.

Ja s'ha posat en marxa algun protocol per afrontar aquesta situació?

No, trobo a faltar-ne algun que estableixi un criteri per gestionar l'augment de llistes d'espera. De fet, sempre hem arrossegat el tema de les llistes. És un problema crònic de la sanitat, i ara amb aquestes mesures es pot agreujar. Per això s'hauria d'establir un pla per garantir la transparència en la gestió d'aquestes llistes. Fins ara no hi ha hagut cap programa per tirar-ho endavant, però si la previsió és que augmentin les llistes, hem d'estar preparats i fer-ho amb bons criteris.

Salut assegura que les retallades no minvaran la qualitat assistencial. Opina el mateix?

Alguna cosa han de dir per justificar les retallades. De tota manera, em sembla que aquesta justificació és molt pobra. Els polítics trien l'accent en una política o altra en funció del seu color. Ara bé, que això no afectarà a la qualitat de la sanitat pública no s'ho creu ningú. Penso que encara no hi ha hagut prou contestació social per fer combatre aquestes retallades, però de mica en mica la gent anirà agafant consciència.