Els diferents sindicats de l'hospital Trueta es van reunir ahir amb la direcció de l'hospital per estudiar la situació de les retallades al centre sanitari i establir les accions que han d'emprendre en un futur. En el transcurs d'aquesta, les organitzacions van exigir a la gerència que concretés com s'ho farà l'hospital per retallar l'11,1% del seu pressupost, és a dir uns 16 milions d'euros, i van anunciar una reunió d'àmbit provincial amb les Juntes dels altres centres sanitaris per decidir un possible programa de mobilitzacions.

El president de la Junta de Personal del Trueta, David Oliver, va assenyalar que entre dijous i divendres que ve hi haurà una reunió amb la gerència de l'hospital en la qual es detallarà amb exactitud quines seran les mesures d'estalvi que es faran al centre de referència de les comarques gironines. Els sindicats van lamentar ahir que encara no es coneguessin més detalls de les retallades, i així ho van transmetre a la direcció, que es va comprometre a rebel·lar els detalls a partir de la setmana que ve.

A banda d'això, els grups que formen la Junta de Personal del Trueta també van acordar una reunió amb els diferents comitès d'empresa i delegats de personal de tots els centres sanitaris de la regió de Girona per "compartir informacions i consensuar actuacions conjuntes per aconseguir aturar aquest inacceptable pla". Amb això els sindicats no descarten fer en les properes setmanes un seguit de concentracions en contra un pla de xoc que consideren "inacceptable".

Observatori de retallades

Per altra banda, els col·legis d'infermeria de Catalunya crearan un observatori de seguiment per detectar aquelles mesures de la retallada pressupostària a la sanitat catalana que puguin comprometre la seguretat de l'usuari i dels 42.000 professionals que treballen en el sistema.

El sector ja va expressar al conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz la seva preocupació pel tancament de plantes i de serveis als hospitals, i la falta de suplents per cobrir vacants i jubilacions que ja han anunciat alguns centres, perquè considera que aniran en detriment de la qualitat assistencial.

La degana del consell de col·legis d'infermeria de Catalunya, Mariona Creus, va recordar que el col·lectiu exerceix la seva professió des de fa molt temps en condicions límit per la càrrega assistencial que ha de suportar i per la baixa taxa de professionals, que és de les més baixes d'Europa.

Actualment, a Catalunya hi ha 5,2 infermeres per cada mil habitants, mentre que la mitjana europea és de 8,4 infermeres per mil habitants.

Segons Creus, la Generalitat ha de tenir en compte que, una vegada superada la crisi, caldrà contractar més infermeres, un fet complicat, ja que el 2012, per l'aplicació del Grau d'Infermeria, que des de fa un any ja s'ha fet efectiu en totes les escoles catalanes i que suposa passar d'uns estudis de tres a quatre anys, no sortiran infermeres i infermers de la universitat. A més, durant aquest període, i a causa de la crisi econòmica, es podria incrementar la fuga d'infermeres catalanes a països europeus a la recerca de millors condicions professionals, un fet que ja passa últimament.